Tuesday, December 27, 2011

Moga kita tidak sombong...

Naluri seorang manusia. SOMBONG... Tidak terkecuali kepada sesiapa melainkan kepada yang sentiasa beringat kepada Allah dan yakin bahawa segala anugerah dan rezeki yang Allah berikan ini hanyalah pinjaman dunia..

Sering kali aku melihat gelagat dan telatah manusia yang sombong setelah diberikan pangkat, jawatan mahupun harta. Setelah bergelar Datuk, Prof., Dr., belajar di oversea, pakai kereta mewah, atau apa-apa sahaja yang memberikan kelebihan kepada mereka, mulalah lupa diri. Kawan-kawan lama, staf-staf bawahan hatta cleaner pun hanya dipandang sebelah mata! RIAK.

Tidakkah mereka ingat Allah telah berfirman:

"Dan janganlah engkau berjalan di bumi ini dengan sombong, kerana sesungguhnya engkau tidak dapat menembus bumi dan tidak akan mampu menjulang setinggi gunung" Surah Al-Isra': 7

Aku katakan ini naluri kerana Allah telah pun menjelaskan dalam Al-Quran dan Dia tahu sifat manusia ini yang sombong, lantas diturunkan ayat ini sebagai peringatan untuk sekalian mahluk.

Mudah-mudahan kita semua tidak menjadi seperti kacang lupakan kulit atau habis madu sepah dibuang. Sebaliknya menjadi seperti resmi padi, semakin berisi, semakin tunduk.

Ya Allah... selamatkanlah dan lindungilah hati ini dari sifat sombong.. Ameen..

p/s: Inspirasi menuju tahun 2012...

Sunday, December 18, 2011

People come and go


As much as we may wish it weren’t so, a plain fact of human relationships is this: People come and people go. Someone that we have loved with all of our hearts one day can, quite literally, vanish from our lives the next. Or someone we hope and put a high expectation suddenly decided to leave. Not necessarily from death. Not even from rancor. It also happens in our working life. Staffs come and go. Resign for countless reasons. I wish if I could stay a little longer. Unfortunately I just cant. I am sorry my dear boss. I have to move on.

"They say people come and go, but the truth is no one really disappears from your life. People never leave, they just change their roles."

Wednesday, December 14, 2011

Friday, December 9, 2011

Offended

I am offended. Thanks to him.

Wednesday, December 7, 2011

Orang EMO

Emo or emos? Apa tu? Perkataan bagi menerangkan sikap seseorang yang terlalu mengikut emosi terutamanya ketika marah atau bengang atau tak ada mood.

Masa belajar, aku memang emo. Sorry to my friends yang banyak terasa hati. Tapi thank God, bila dah start kerja, I managed to say goodbye to emo.

tapi....

sekarang aku pula dapat BOS YANG EMO . Adehh!!... Terseksa jiwa dan raga. Since kene jumpa bos everyday, so kekadang jadi malas nak datang kerja. Hari-hari pergi kerja jiwa tak tenang. Rasa semacam je walaupun tak de pe-pe masalah. Balasan atau dugaan tuhan untuk aku, mungkin.

But the good side of it, i learn something. In works, we have to be professional. Walaupun ada masalah kerja or personal, tapi bila deal dgn staff, kena la pandai-pandai cover. Kesian orang yang tak bersalah if tak pasal-pasal kena marah.

Kepada rakan-rakan yang selalu emo, think twice before you act dear!

Monday, December 5, 2011

Bila staff tak muncul-muncul

Bila seorang atau dua orang atau orang-orang staff tak masuk kerja, staff yang lain sibuk tanya..

'Eh.. XYZ tak datang ke?'

Yang pelik bin ajaib, soalan ditujukan pada rakan staff yang tak ada kaitan/ tak ada hubungan istimewa/ tak tinggal serumah/ tak tahu apa-apa.

Gambar hiasan [Google]

Haizz.. sikap manusia yang pelik tapi sering berlaku ( banyak kali ).

Kenapa tidak terus sahaja call atau sms staff yg tak datang tu?

p/s: Get the right person to get the right answer

Friday, December 2, 2011

Full of lesson

Tak semua cerita dari barat itu lucah!

Real steel memang terbaik! I bagi 5 bintang.

p/s: Perlu menonton banyak kali or genre cerita seperti ini....

Tuesday, November 29, 2011

Imej yang terjejas

Kadang-kadang kita tidak perasan perubahan yang berlaku pada diri kita.. Mungkin paras kolesterol yang meningkat, paras gula yang tidak terkawal atau.. BADAN YANG SEMAKIN RINGAN.. huuuu...~~

A few of my siblings sibuk tanya.. 'Eh kau dah makin kurus.. Nape?' Grr....

Yes.. I am getting thinner..

Gambar hiasan entri

Antara faktor pengurangan berat badan:

1. Makan tidak cukup kerana;
2. Gaji yang kurang menarik;
3. Banyak berjalan kaki (menggunakan banyak tenaga);
4. Terlalu banyak berfikir

p/s: Bertahan..............




Monday, November 21, 2011

U minat ape?

Sebelum dapat kerja dan selepas graduasi, soalan yang sering ditanya..

"Whats your plan after grad?"

"You nak kerja apa/mana lepas grad?"

"You apply kerja kat mana?"


Selepas mendapat pekerjaan (terutamanya first job)

[Bulan pertama]

"Macam mana kerja baru? Ok?"

"Banyak tak kerja kat sana?"

"Staff semua ok tak?"

"Berapa gaji dia bayar?"

"Bila nak belanja?"


[Bulan kedua]

"Bila kau nak beli kereta?"

"Bila you nak kahwin?"


Hidup adalah pilihan. Manusia merancang, Allah merancang, sebaik-baik rancangan adalah daripada Allah.. DIA bagi apa yang kita perlu, bukan apa yang kita mahu! Apa yang penting ialah, kita wajib bersyukur dengan segala pemberian Allah.

"Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepada mu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku amat pedih"
Surah Ibrahim: ayat 7





'

Tuesday, November 8, 2011

Criticism

Endless criticism

Friday, November 4, 2011

Cancer vs Marketing


OR



Should I specialized in cancer or involve fully in marketing?

Wednesday, November 2, 2011

Protected

Its very rare and awkward (for a guy like me) to have someone who overly protecting and control over me.


I need some space to breath on my own.

Tuesday, November 1, 2011

Perfectionist

Perfectionist?

Working with professionals + perfectionist sometimes gives me a great pressure since I am no longer a pure perfectionist.

FLEXIBLE IS BETTER!


Thursday, October 6, 2011

Review story: Whats your number?

Selasa 9.00 malam MidValley GSC

Aku berkesempatan untuk menonton (secara percuma) cerita 'Whats your number' dengan En.Haz.


Tema cerita ini adalah SEKS. Ianya mengisahkan seorang perempuan (Anna Faris) yang aktif dalam hubungan seks dengan pasangan lelaki yang berbeza.

Seks digambarkan sebagai perkara normal bagi seorang wanita. Bertukar-tukar pasangan seks (sebelum berkahwin) juga tidak menjadi masalah malah sesuatu yang membanggakan. Perbualan harian sering kali berkisarkan tentang seks.


Aku sangat risau sekiranya remaja atau masyarakat kita (yang tidak matang) akan terpengaruh dengan budaya seks yang dipaparkan dalam cerita ini.

Barat oh Barat!



Tuesday, October 4, 2011

Ada apa dengan convo?

Ada apa dengan convo?

Sunday, October 2, 2011

Kerana RM5

Oleh kerana kos sara hidup meningkat, manusia lebih memilih untuk membeli pada harga murah lebih-lebih lagi apabila adanya promosi. Kualiti tidak lagi menjadi keutamaan. Penjimatan kos.

Namun, malang sekali apabila aku melihat perbuatan manusia yang seperti sudah hilang pertimbangan dek kerana duit dan promosi. Beberapa hari lepas, aku sempat menyaksikan telatah manusia yang tidak ubah seperti 'lalat menghurung tahi' [analogi spontan En.E]. Lalat itu aku merujuk pada manusia yang tidak bersifat manusia. Kerana promosi setiap barang bernilai RM 5, nilai-nilai murni terus lenyap dan hilang.

Ramai manusia kini sudah buta dengan dunia. Malah, ada yang boleh dibeli dengan wang ringgit. Lebih malang apabila ada yang terlupa bahawa dunia ini adalah tumpangan sementara.

Huhuuuu~.. Manusia oh manusia.

Thursday, September 29, 2011

Lelaki dan Neraka

Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yg tidak memberikan hak kpd wanita dan tidak menjaga amanah itu. Mereka ialah:

1. Ayahnya

Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya didunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat & saum?..menutup aurat?.. pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahannam.)

2. Suaminya

Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul! bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana .)

3. Abang-abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

(p/s; Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu, dan jgn ingat kau terlepas... kau juga akan dipertanggungjawabkan diakhirat kelak...jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat... dan tidak menutup aurat.)

4. Anak2 lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya...maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

(p/s; Duhai anak2 lelaki.... sayangilah ibumu.... nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.... krn ibu juga insan biasa... x lepas dr melakukan dosa... selamatkanlah dia dr menjadi 'kayu api' neraka....jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya.)

Lihatlah.....betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka. Firman Allah S.W.T; "Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu...."..!!!!

p/s: Buat peringatan untuk kita semua

Credit to: Amirul Mujahidin

Tuesday, September 27, 2011

Melayu: Jangan malu

Cerita tentang Melayu, ada saja yang negatif. Perkara positif jarang sekali kita dengar. Apakah Melayu kini sudah layu?

Manusia tidak pernah sempurna. Begitu juga Melayu. Tetapi, haruslah berusaha untuk memperbaiki diri dari semasa ke semasa. Aku bukanlah seorang pengkritik yang lantang bersuara di khalayak ramai. Tetapi, cukuplah sekadar aku sedar dan berusaha untuk membantu bangsa sendiri.

Satu penyakit Melayu yang aku sedar ialah MALU. Memang Melayu sangat terkenal dengan sifat malu. Malu dengan Allah untuk membuat maksiat memang dituntut! Aku setuju!. Tapi, amat rugi apabila Melayu selalu terkebalakang oleh kerana sifat malunya.
Aku maksudkan Malu untuk bertanya.

Lihat sahaja situasi di dalam kelas, pabila ditanya seorang guru kepada murid-muridnya,
"Ada apa-apa soalan?" Pasti keadaan kelas akan sunyi seketika. Itu keadaan di Malaysia. Berbanding di negara Barat (bukan maksudku untuk berbangga dengan negara penjajah ini, tapi sekadar mengambil nilai-nilai positif dari mereka), murid-murid sangat aktif dan bebas menyuarakan soalan mahupun pandangan tentang sesuatu perkara.

Aku merasakan keluarga adalah punca utama perkara ini berlaku. Dari aspek psikologi, umur kanak-kanak (sehingga umur 12 tahun) adalah tempoh umur yang kritikal untuk pembentukan karakter diri seseorang. Dalam tempoh ini semangat ingin tahu mereka sangat menebal dan akan bertanya apa jua tindakan orang dewasa terutamanya ibu dan bapa mereka. Namun, malang sekali kepada anak-anak apabila ibu bapa acap mengabaikan malah ada juga yang memarahi anak-anak kerana pertanyaan.

"Haisshhh!! Jangan sibuk nak tahu, ini hal orang-orang tua"

"Banyak sangat tanya la kau ni, ikut je lah apa yang orang tua cakap"

"Kau jangan tanya kenapa, kami tahu apa yang terbaik utk kau"

"Dah diam! Pergi baca buku"

Lama-kelamaan, tertutup semangat anak-anak yang mulanya berani ingin bertanya. Akhirnya, Lahirlah ribuan MELAYU PAK TURUT...

Melayu oh Melayu.

Penulis juga seorang Melayu. Ingin melihat perubahan pada bangsa sendiri. Sekian

Thursday, September 22, 2011

Cerita Halal

Apabila berbicara tentang Halal, kebanyakkan orang akan memikirkan tentang khinzir (lebih popular sebagai babi) dan sembelihan. Itu sahaja.

Aku berpeluang berbincang tentang isu ini dengan seorang pekerja Halal Executive Program, En.Epah, sewaktu nyamuk liar sedang sibuk mencari mangsanya. Bayu malam turut menyelubungi tubuh tatkala jam menunujukkan 1.30 pagi.

Tiba-tiba, sedang aku cuba menahan mata dari terpejam, En.Epah mengajukan soalan cepumas kepada aku:

En.Epah: Ok.. Aku bagi kau satu situasi.

Aku: Apa dia?

En.Epah: Ada dua kedai. Satu kedai Ah Seng dan satu kedai Pak Mat. Kedai Ah Seng ada logo Halal manakala kedai Pak Mat tak ada. Mana satu kau akan pergi??

Aku: Err.... Speechless

Selepas itu, kami teruskan perbualan tentang Halal sehinggalah masing-masing mati seketika .

Pada aku, tuntutan mencari makanan yang Halal itu WAJIB. Menyebarkan ilmu dan kefahaman tentang Halal itu PERLU. Adalah menjadi tanggungjawab orang-orang yang berilmu untuk menyebarkan dan membetulkan fahaman songsang segelintir masyarakat lama atau moden tentang Halal.

Allah berfirman:

"Wahai sekalian manusia!, makanlah daripada apa yang ada dibumi yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah syaitan, kerana sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang terang dan nyata bagi kamu"
(Surah Al-Baqarah: 168)

Ada yang ingin berbisnes memberikan konsultasi tentang Halal. Peringatan aku kepada golongan ini, janganlah kerana terlalu inginkan duit, kita terlupa akan tanggungjawab sesama Muslim.

Sunday, September 18, 2011

Ku pasti rindu kalian

Di dapur

Di dapur

Bersama manager (paling kiri) dan kerani (di tengah)

Konvoi Raya staff PSD dan cook

Di rumah kak Fiza (cook)

Di pejabat dietitian

Aku pasti rindu kalian semua..
Mudah-mudahan Allah memberikan kesempatan waktu untuk kita berjumpa lagi..

"Barang siapa yang ingin dilapangkan rezekinya dan dipanjangkan umurnya, hendaklah ia sukakan menjalin silaturrahim"
(Hadith riwayat Al-Bukhari)

Thursday, September 15, 2011

ON

Tekan suis ON pada blogspot. Apa yang mungkin terjadi?? Nantikan. Tettttt!

Wednesday, August 10, 2011

Aku terima..

Setelah struggle untuk mendapatkan tempat di XXX, finally aku terpaksa terima. Memang disitu bukan rezeki aku... Tetapi aku masih berpuas hati kerana telah berusaha sehabisnya bermula dari peringkat bawahan sehinggalah atasan.. Pasrah..

Dalam masa yang sama, aku juga menerima tawaran sebagai YYY disebuah institusi perubatan. Gaji tidak seberapa (tidak seperti yang aku inginkan).. Waktu kerja 6.30 pagi sehingga 5.30 petang. Job scope usah cerita, memang banyak. Di negeri orang. Terima atau tidak? Terima je lah.. Aduhh...

Perancangan asal memang meleset! Tidak pernah terfikir untuk bekerja sebagai YYY. Tetapi apakan daya.. Allah menentukan yang terbaik untuk hamba-Nya. Allah berfirman,

“Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.”(Surah al-Insyirah: 5-6)

Mencari pengalaman bagi meningkatkan prestasi, menambah ilmu dan value diri. Mengharapkan rahmat dari Ilahi.. Mudah-mudahan kita semua diberkati.

p/s: Tidak ingin menjadi seperti kacang lupakan kulit.

Friday, July 22, 2011

Entri summary

Ok.. ini entri summary untuk minggu ini..

Alhamdullillah.. minggu ini merupakan minggu yang mencabar, penuh emosi, best dan seronok.. Fokus untuk mencari kerja ternyata membuahkan hasil.. Syukur sangat2!..

FYI, aku mencari kerja (secara online) start dari hari Rabu sehingga Khamis (~ 48 jam).. Ada yang di luar kawasan kampung dan ada yang di kota besar.. Kerja yang dicari tidak terikat pada kos yang aku pelajari. Tetapi lebih kepada kerja yang aku rasa mencabar, sesuai dengan kelebihan dan karakter, tawaran gaji >RM2000 (demanding), berhampiran dengan rumah (1 jam perjalanan masih di consider hampir) dan memenuhi syarat-syarat kelayakan..

Total kerja yang aku apply lebih daripada 10 companies (tak dapat nak quantify the exact number). Dan out of 10 tu, Aku dapat 4 tawaran untuk temuduga.. Syukur sangat-sangat.. Walaubagaimanapun, oleh kerana aku tidak berada di Malaysia dari hari Sabtu sehingga Isnin, maka 3 tawaran terpaksa aku tolak sebab interview dijalankan pada hari Isnin (1 di Perak, 1 di Selangor, 1 di Johor).. 1 lagi tawaran ditolak sebab berkaitan industri automotif (erkkk....! aku memang tak berminat ok).

Setiap hari kita, ada pasang dan surutnya.. Aku pun melalui situasi itu. Kadang-kadang aku give up dan kadang-kadang semangat melampau-lampau.. But, that is LIFE in REALITY (merujuk pada status quo). Apa yang aku belajar ialah life is a rival. Yang bulat tak datang bergolek, yang pipih tak datang melayang. My life story maybe different with you all. Cuma, I learnt a lot from the hardship seperti Kino (watak dalam novel The Pearl) hehe..

Ok la.. Selamat bercuti uollss! I melancong dulu ye.

p/s: Actually, aku share this story because nak bagi tahu kawan-kawan yang masih belum ada kerjaya yang actually kat luar sana, banyak kerja yang tersedia (thumbs up).

Memancing: berapakah?

2 kaedah 'memancing' yang berbeza.

Kaedah 1
Pilih satu joran dan 'satu hot spot' yang mempunyai potensi untuk mendapat 'ikan'. Dan pancing disitu. Gunakan cara yang terbaik untuk 'memancing'. Fokus 100 peratus. Berapakah kebarangkalian untuk dapat 'ikan'?

Kaedah 2
Pilih banyak joran dan 'banyak hot spot' atau mana-mana kawasan yang kemungkinan ada 'ikan'. Pancing disitu. Mungkin tak dapat fokus sepenuhnya pada semua joran. Cara memancing adalah sama di setiap kawasan. Berapakah kebarangkalian untuk dapat 'ikan'?

Mari 'memancing'! Aku dapat satu 'ikan' semalam.. hehe

p/s: perkataan yang di italic mempunyai makna yang tersirat. Kalian mengerti?

Tuesday, July 19, 2011

Disconnected


Tidak berminat!
Hopeless...
Mahu berehat lagi
Berhenti bersosial
Disconnected!

-END-

Monday, July 18, 2011

Job Hunting 2011

16 Julai 2011 hingga sekarang - Pemburu kerja sepenuh masa

Setelah 2-3 bulan berehat dirumah (ibarat menanti buah yang tak gugur), minggu ini bermulalah proses mencari kerja. Resume dikemas-kini (update) dengan CGPA terbaru (mengikut final academic transkrip). Usaha pencarian dilipat-gandakan dan tidak lagi terbatas pada sesuatu scope pekerjaan sahaja.

Suka untuk berkongsi motto terbaru Julai ini

"Minat diketepikan, duit diutamakan"
hahaha!

Alhamdullillah.. Allah sentiasa membantu setiap hamba-hamba-Nya.. Banyak ruang dan peluang telah ditunjukkan.. Tawaran untuk membuat business, menjadi agen insurans, dietitian, nutritionist dan sehinggalah ke bahagian automotif, semuanya ADA!.. (malangnya bahagian akademik tak ada... huhuhu)

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
"Mereka yang mencari harta dunia (kekayaan) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya dihari kiamat kelak ia akan berjumpa Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam"
Riwayat At-Tabarani

p/s: Selamat menyambut Bulan Ramadhan!

Tuesday, July 12, 2011

I have decided!!

Setelah berbulan-bulan (bulan madu) menunggu jawapan dari company XXX dan YYY, whereby I'm expecting to be called-for-duty or at least be informed about my status either accepted or not within these few months (April to June) after the interview, I finally decided to stop waiting!.

Monday, July 11, 2011

Food testing - curry noodles

Setelah bebarapa tahun atau bulan tidak masuk ke dapur untuk memasak,, hari ini pecah rekod. Seingat aku, last time masak ialah waktu final exam therapeutic diet (haha.. tapi aku tak sure if menu aku pada waktu itu boleh di consider 'memasak'). Untuk mencuba kebolehan memasak curry noodles (dalam bahasa melayu - Mi kari), aku telah membuat food testing supaya program demo cooking Khamis ini berjalan dengan lancar (maksudnya, rasa yang acceptable, presentation yang attractive dan bersedia menghadapi sebarang kemungkinan..) So, entri kali ini berkisarkan cerita,

'Bila lelaki (as dietitian) masuk dapur'..


Sunday, July 10, 2011

Dunia hanya pinjaman..

Mari dengar dan hayati setiap bait-bait lirik lagu ini.. Sila simpan (download) dalam komputer anda.



p/s: Tatkala aku memikirkan soal kerja, duit dan keluarga..

Thursday, July 7, 2011

Dah ada..

Dulu hanya dalam perancangan, kemudian ditransfer dalam bentuk dokumen.. sesudah itu dihantar ke kedai untuk dicetak. Dan sekarang sudah di depan mata! Boleh dipegang dan dibelek. hehe.. Kerja ini memerlukan daya creativiti, kemahiran menggunakan software grafik (asas pun dah cukup), dan semestinya memerlukan DUIT!..

Wednesday, July 6, 2011

Bila nak kerja? Work?

Soalan selepas tamat belajar (April hingga sekarang...)

Bila nak kerja??

Erm... soalan sangat simple kan? Tapi bila nak jawab.. lebih 1 peranggan nak hurai status pekerjaan.. Kadang-kadang aku berikan jawapan yang berbeza-beza.. mungkin pada May aku jawab A, Jun pula aku jawab B.. July? tak tahu lagi.. Apa yang pasti, tiada skema jawapan yang betul-betul pasti selagi tak bekerja.. kan? (refer to NEET diluar sana)

Monday, July 4, 2011

Bebas - Freedom


Lihat burung di dalam sangkar... tiada bebas
Lihat burung di langit tinggi... itu bebas
Ada beza? ADA

Sunday, July 3, 2011

Cemburu (Jealousy)


Sejak dari zaman sekolah sehinggalah ke alam pekerjaan, sifat cemburu antara kawan-kawan memang ada terutamanya terhadap kejayaan kawan-kawan. Contohnya, ketika di alam belajar seperti di institut pengajian tinggi, ada kawan yang cemburu apabila kawannya mendapat pointer tinggi atau perform well di dalam kelas. Sesudah itu, bila sudah grad, perasaan cemburu masih ada pada kawan-kawan yang telah mendapat tawaran kerja awal.

Thursday, June 30, 2011

July attacks!

June is about to over.. tic toc tic toc.. 1 hour left..

Alhamdulillah... I managed to complete a few things that I had plan for this month.

1. My company was legally established.View here
2. Done my clearance and officially graduated from IIUM
3. Move foward with a new life branding

For that, I thanks to all my friends for your support esp. En.Azu, En.Ep, En.Iq, En.Az and others. (for those who I did not mention, don't worry, you all are still in my heart)

^_^

I am positive this coming July will be full of suprises..

Lets rock the world!



Friday, June 17, 2011

Promosi!

Sila layari


Jom sebarkan dan inform pada rakan-rakan, sedara-mara, makcik/pakcik anda!

Thursday, May 12, 2011

Ingin Sepi

Selesai Sudah segala urusan di Kuala Lumpur...
.
.
.
.
.

Sekarang ingin SEPI seketika..

Wassalam..

p/s: Selamat tinggal dysclosure.. Ingin bersendiri...

Thursday, May 5, 2011

Rezeki kerja...

Alhamdullillah..
Walaupun kos aku merupakan antara kos yang agak sukar untuk mencari pekerjaan, tapi aku sangat bersyukur kerana Allah telah memberikan banyak jalan untuk aku..

Seperti dalam post yang lepas, aku sememangnya merancang untuk berehat dan menyiapkan thesis dalam bulan May.. dan dalam masa yang sama menunggu keputusan interview daripada beberapa institution.. Antara jawatan yang aku mohon:

Tuesday, May 3, 2011

12 Sifat sahabat

12 SIFAT SAHABAT

1. Jika engkau berbuat bakti kepadanya, ia akan melindungimu.
2. Jika engkau rapatkan persahabatan denganya, dia kan membalas baik persahabatanmu itu.
3. Jika engkau perlukan pertolongan drpnya berupa wang dan sebagainya ia akan membantumu.
4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kpdnya, ia akan menerima dengan baik.
5. Jika ia mendapat sesuatu kebaikan (bantuan) drpmu, ia akan menghargai atau menyebut kebaikanmu.

My classmates

Saturday, April 30, 2011

Bulan berehat...

Bulan Mei = Bulan berehat


Sementara menunggu surat atau panggilan daripada pihak-pihak tertentu
(dijangka dalam bulan Mei).

Ok.. Selamat bercuti semua..

p/s: Sila berhenti bertanya soalan tentang kerja. Terima kasih

Thursday, April 28, 2011

Word of wisdom



Ada kalanya kesalahan itu membuatkan seseorang membaiki diri,
tak pernah rasa bersalah itu boleh mendatangkan 'sombong diri', itulah kesalahan yang tidak disedari...

p/s: Jumpa ayat ini ketika praktikel di Hospital Selayang..

Friday, April 22, 2011

Mimpi kerja


Sejak-2menjak ni.. hidup agak kurang aman.. huhu.. ni sumer disebabkan org-org yang sibuk atau rajin bertanya pasal kerja.. aduhai... sampai terbawa-bawa ke dalam mimpi.. kalau mimpi tu best macam dapat gaji berjuta-juta, ok lah kan.. tapi, ni mimpi kene marah lah, jadi kuli lah... senang citer, banyak yang negatif.... mungkin jiwa kacau ni akan berlarutan sehingga aku dapat kerja.. T_T

p/s: Sesiapa yang tahu ada kerja kosong, tolonglah inform... hehe.. thanks

Wednesday, April 20, 2011

Klik klik klik

Sebelum beredar dari bumi Kuantan (19/4/2011), maka aku berkesempatan untuk mengambil beberapa gambar di UIA dan sekitarnya.. Credit to En.S kerana meminjamkan kamera.. =)

Main entrance ke UIAM Kuantan (Main gate)
*ATM Bank Islam pun ada kat sini

Bangunan pentadbiran (belum siap sepenuhnya)
Belakang main gate UIAM

Kulliyyah Perubatan

Kulliyyah Farmasi

Kulliyyah Sains
(Jabatan sains Fizik)

Main entrance stadium

Stadium (belum siap sepenuhnya)

Main entrance (indoor games)

Masjid terapung UIAM Kuantan

Mahallah Talhah T8 & T9

Entrance to Mahallah

Front view Mahallah Talhah

Tiada dalam gambar:

Kulliyyah Sains kesihatan (Allied Health)
Kulliyyah Pergigian (dentistry)
Kulliyyah Sains
Perpustakaan
Padang bola
Cafeteria

Nota kaki:
Kulliyyah = Fakulti
Mahallah = Hostel

Sunday, April 17, 2011

True colours?

True colours?

Most students ingin grad dengan kelulusan 'flying colours' sebab ianya menjadikan student high-demand dan high-standard. Maybe graduated dengan 1st upper class is a bonus and can be considered as flying colours. For those yang berjaya, tahniah di ucapkan..


This is just my opinion...

I prefer to grad with my own or true colors. My results supposedly reflecting my capabilities and strength.. If I deserved to get excellent, then I believe God will give it for me. To work in real world, it is not that easy. To be 1st class grad also is not that easy too. Lots people will be putting a high expectation towards the 1st class as compared to the lower class.. That is why I choose to be in my true colors.. (not to mention about my class).. hehe..

I still remember an advice given by the deputy dean of Academic Affairs, KAHS.. Do pray to God.. Ask Him to give the best for you..

To all my friends, be happy with our result. If u did not get the 1st class degree, just believe that God always give the best to us. He knows better right? Keep on improving and enhancing ourselves. Everyone has their own uniqueness.. We cannot be the same but we can have the same goals..

Ok.. thats all..

'Sharing is caring'


Monday, April 11, 2011

Kerja senang hati



Ingin cari kerja?

Tidak ingin

Kenapa?

Tidak suka disuruh itu dan ini

Sekian

p/s: Ingin kerja senang hati. Kepada E, harap 'our project' berjaya.. ^_^

Tuesday, April 5, 2011

FLY


Nak FLY

Buhbye!

p/s: bosan dengan 'selesa'

Monday, April 4, 2011

Mesej yang berbeza

Beberapa minggu lepas, aku sempat menonton intro satu rancangan bual bicara tentang 'khasiat daging kambing'.. Sempat la tonton kata-kata aluan host tentang topik tu.. Ada beberapa 'wording' yang aku rasa akan mengelirukan penonton.. Cuba bezakan ayat di bawah ini:

'Daging kambing mempunyai kandungan kolesterol yang rendah'

'Daging kambing dapat mengurangkan kolesterol'

Ada beza tak?

Ok.. So, berhati-hati ketika berbicara.

Sunday, April 3, 2011

My Apology...

Dedicated to all my classmates...


Assalamualaikum wbt.

I just heard most of you did not feel 'OK' with my way on 'sharing' my knowledge during the last presentation session. So, I am sorry for that. I did not mean to condemn you guys or show off myself. It was just a sharing.

To my lecturer, my apology too if I had done something 'unpleasant' during the session..

I will just be quiet after this.

Friday, April 1, 2011

Belajar respect!


Entri kali ini memang emosi sikit..! Dedicated untuk my 'lovely' juniors.

Actually, dah lama nak mengomen tentang benda ni.. its about RESPECT. FYI, kat IIUM ni sistem nyer dah cantik.. yang lelaki dipanggil 'brother' dan yang perempuan di panggil 'sister'.. in Malay, 'abang' or 'kakak'.

Ini cerita dalam 'fakulti'.

So, usually yang lelaki akan panggil 'akak' utk senior2 perempuan (tak kisah la senior berapa tahun pun). Yang perempuan pula, JARANG nak panggil 'abang' or 'brother' untuk senior2 lelaki (tak kisah la senior2 berapa tahun pun). Ada senior yang ok (can tolerate), but ada yang feel very annoying (aku la tu!). Bukannya apa.. please la show you all punya RESPECT sikit.. Orang berbudi, kita berbahasa kan.. Kalo segan nak panggil 'abang', panggil la brother.. instead of sebut nama jer.. Hengat kita ni omputeh keerr?? huh!!

Baru jap tadi berselisih dengan junior2 yang terchenta, memang tak menunjukkan RESPECT langsung!.. Main panggil2 nama jer.. Tahu lah kamu tu dah year X,Y,Z.. tapi spare la some RESPECT to your seniors.. Susah sangat ke nak RESPECT org?? kalau sound depan2 nanti merajuk la pulak.. cakap itulah, inilah.. macam-macam..

Benda ni is basic common sense as orang Melayu.. Budaya hormat-menghormati... Not in the fakulti je, but you will apply the same thing when you go for work...

Ok lah.. itu sahaja. Tq sebab baca yer.

p/s: What you give, you get back. Faham-faham jer lah.


Wednesday, March 30, 2011

to budak-budak SKEM!


Kenapa skema? Not me.

1. "Dari dulu lagi dah macam tu.. susah nak ubah.." _this is SKEMA!!!
I used to hear this reason in societies... Please la. Be different k!

2. "Sistem kita memang dah macam tu.." this is SKEMA!!!
Kalo sistem tu menyusahkan, kenapa masih nak ikut??

3. "Ko ni skema lah.." "Dia tu budak-budak skem"..
on what basis they claimed u so? please ask..!

4. Pergi kerja buat benda yang sama.. this is SKEMA!!!
Cari kelainan when you work k.

THE END

p/s: Not being SKEMA does not mean u have to break the rules. Just THINK!!

Monday, March 28, 2011

Its a GOOD ENDING...

Alhamdullillah.. Hari ni merupakan hari yg terakhir aku praktikel di University Malaya Medical Centre (UMMC).. Walaupun agak terlewat dari tarikh yang sepatutnya, tapi I am very satisfied (if ada rank 1-5, i ll definitely give 6!) with the ending.. Why?

1. Today I only come for my case presentation. I was not very confident with my management.. Since the case was not really mine at the first place.. huhu... However, I managed to present the case well (I guess). Though I were asked with a few unexpected questions from the dietitians (standard la tu.. org tanya means they are interested to know kan?? hee~), I still able to answer it.. So, it was a pretty good ending for me la..

2. Having a sharing moment with our beloved H.O.D selama almost 1 hours. I think, previous students did not get the chance like us. Though it was a bit lenghty (sampai E dan H pun resah, haha..) but for me, bukan senang nak dapat peluang macam ni.. Especially bila HOD sanggup luangkan masa dengan students walaupun dia busy dengan kerja-kerja lain.. Bukan senang tau!. The contents tu tak boleh la nak revealkan.. Biarlah menjadi memori among us jer la yekk!..

3. Our HOD bagi chocolate to us.. wee~... Actually dia baru balik dari oversea.. Tak sangka ada gak rezeki kami.. =)

4. I did learn a lot from the practical.. seriously. Walaupun pd awalnya my decision to change to PPUM (from HKL) dpt tentangan or respon negative daripada sisters kelas aku.. But it doesnt affect me much!.. I deserve to choose.. 1st come 1st served. Thats the rule. If ada classmates yg terbaca, sorry yer.

5. PPUM is one of the best teaching institution.

My special thanks to our HOD, Cik Siti Hawa who was very supportive during the practical session.. =)

p/s: Perkataan yang tidak boleh dilupakan ialah 'tembak'.. ahahaha!

Thursday, March 24, 2011

Pesanan utk rakan-rakan dan adik-adik


Baru perasan betapa post-post sebelum ini kurang unsur-unsur emosi.. berbanding ketika menjalankan latihan praktikel di Hospital Selayang, hampir hari-hari jiwa kacau .. Mungkin praktikel di PPUM lebih menenangkan dan minda di isi ilmu-ilmu baru yang dipelajari.. So, tiada ruang untuk beremosi.. (Tiada niat untuk memburukkan mana-mana hospital ye, sila baca entri sampai habis).. Tambahan, 'rakan-rakan' pula semakin ada kemajuan soft skill untuk bersosial.. satu perkara yang bagus (tapi masih lagi boleh di improve).

So, entri kali ni just nak share a few things to my friends dan adik-adik yang menjalani atau akan menjalani latihan praktikel...

1. Setiap tempat latihan ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Jadi, gunakanlah kelebihan dan kekurangan tersebut sebagai panduan apabila kalian menjadi seorang dietitian kelak atau apa-apa bidang pekerjaan sekalipun (mungkin ada yang tidak berminat utk menjadi dietitian).

2. Apabila sudah praktikel di satu tempat yang dikatakan 'bagus', usah membangga diri!.. Kongsi lah ilmu tersebut dengan rakan-rakan anda. Mungkin ada di antara kita yang kurang bernasib baik kerana mendapat tempat praktikel yang kurengg. . Paling penting, "Jangan ingat kau tu bagus sangat!!" (dengan emosi..)

3. Ilmu teori dan praktikel perlulah bergerak seiring. Teori sememangnya teramat penting. Tanpa teori yang bagus, kemungkinan praktikel boleh jadi agak kelam-kabut. Praktikel hari-hari hanya untuk memahirkan diri dalam mengaplikasi ilmu yang dipelajari di kelas. Kalo tak der ilmu, camna nak praktikel kann??? Ada juga saya jumpa student yang teori nya power habis, tapi bila praktikel... alahai.. nak pegang patient pun takut-takut.. macam mana tu?? huuu~ sesuatu yg boleh kita fikirkan..

4. Soft skill sangat penting!!.. Siapa yang suka duduk kat bilik, tidak bersosial (maksudnya tidak suka berinteraksi dengan pelbagai lapisan masyarakat seperti kanak-kanak, orang tua, remaja dan etc.), anda perlu lakukan sesuatu!... Sila berubah!

5. Untuk golongan muslimah dan muslim yang 'teramat menjaga mualamat' seperti.. tak boleh pegang patient lelaki, tak boleh cakap dengan patient perempuan.. mungkin anda perlu fikirkan profession yang lain.. Sekadar cadangan.. Kerana, apabila kalian praktikel, sudah pasti akan berdepan dengan pelbagai jenis jantina (lelaki, perempuan, bapuk, penkid pun ada!).. haha

Tu je lah pesanan untuk kalian semua.. semoga berjaya menghabiskan sesi pembelajaran.. =)

p/s: Maaf sekiranya entri ini membuatkan anda terasa hati.. Hanya berkongsi ilmu dan nasihat berdasarkan pengalaman praktikel yang tidak seberapa.. Ambil yang jernih, letak tepi yang keruh.. I am str8 to da point ok.. Dah penat berkias-kias..

Sekian..........

Friday, March 18, 2011

Attending conference

19-20 March 2011
Saturday - Sunday

Im attending

Allied Health Sciences conference


Venue: UKM Bangi
Fees: RM 30/person

I hope to see my juniors there.. =)

p/s: Balik kerja kul 5.30pm..

Thursday, March 17, 2011

nak jadi apa?? (part 1)

Tiba-tiba terfikir tentang kerja...


Nak jadi apa?....

Nak jadi dietitian UIA boleh??

boleh ker??

Ntah la...

Minat tak??

Minat la sikit...

Tapi.... Macam mana??

Tak tahu...

Apa yang kamu tahu??

.....

.....

-END-

Monday, March 14, 2011

Why I cant see the ways?

Isnin
11.20 mlm


Kisah 1

Mesej di Yahoo Messenger version latest..

Dia: Ko dah habis belajar ke?
Aku: Belum lagi.. sekarang ni tgh praktikel kat PPUM...
Dia: Oh.. tapi dah last sem kan? So lepas ni ko terus kerja situ ke?
Aku: hehe.. tak kerja situ kot.. tak fikir lagi nak kerja apa.. and tak tau la nak kerja apa...

Dia: haha...

Huhu... Apabila nak habis belajar ni, kerja akan menjadi soalan penting.. aduhai... kenapalah susah sangat aku hendak membuat keputusan..


Kisah 2

Pagi tadi ada seorang rakan yang baik hati telah fotostat borang BESTA untuk aku.. Tapi dia sempat berpesan:

'Eh, ko tak payah lah jadi dietitian BESTA.. ko jadi lecturer jer..'

Erkkk...!


Kisah 3


Gambar hiasan

Teringat pada adik aku di rumah.. Nak balik!

p/s: Lepak-lepak di seksyen 14 dari jam 8 malam hingga 11 malam.. Memang terbaik lah .E.

Maher Zain
Insyaallah

Saturday, March 12, 2011

Libur

12 Mac 2011
Sabtu

Pagi

7.00 am - 9.00 am
Breakfast
Kemas-kemas bilik

9.00 am - 11.00 am
Layan movies di Laptop

Tengah hari

1.00 pm - 1.45 pm
Lunch di Mid Valley

Petang:

sekadar gambar hiasan...

1.50 pm - 3.00 pm
Menonton wayang di Mid Valley

3.00 pm - 5.00 pm
Career fair di Mid Valley

5.00 pm - 6.00 pm
Shopping di Mid Valley

6.00 pm -7.00 pm
Dinner di Mid Valley

7.00 pm - 8.00 pm
Lepak-lepak

8.00 pm
Balik ke bilik

p/s: Poket kosong.. =p



Tuesday, March 8, 2011

Float


Tetiba teringin nak merasa float A&W.. =)