Friday, September 20, 2013

Open house 2013

Secara tiba-tiba dalam perjalanan menuju ke ukm bangi, aku mengajak rakan-rakan sekelas untuk bertandang ke rumah ku. Setelah bercuti raya, kena lah ade mase untuk lepak dan makan makan bersama. Kaedah nya setiap orang bawa makanan masing masing. Alhamdulillah.. rezeki Allah masih terbuka luas bagi kami semua. Menu malam ni. Ayam masak merah suzanne osman, ayam goreng secret recipe john pei pei, spaghetti owesome fizah, willy satay cikin hajar, cocktail divya suzanne.. tuan rumah just sdiakan air gas dan buah epal dan kek.

Apa yang penting? Kerjasama. Projek masak memasak di dapur diselangi dengan bunyi senduk dan ketawa memecah kebuntuan projek research.

Terima kasih pada semua!

John Kong, Fiza, Kak Hajar, Kak Cikin

Fiza, Kak Suzana, John Kong, Kak Cikin, Kak Hajar

Kak Suzana, Divya, Fizah

Get connected!

Wednesday, September 18, 2013

Kursus lesen motor

18.9.2013 Rabu

Masuk kelas semula. Selepas 2008 berkursus di kuantan, sejarah berulang lagi.

Kursus kali ini lebih bersemangat sebab cikgu yang mengajar best! Pandai bagi semangat. Kalau dahulu di kuantan, cikgu sangat membosankan.  Orang nak datang belajar pun tak semangat. Akibatnya L tersangkut dah 5 tahun. Sehingga lah tahun 2013 apabila L dah tak boleh nak di perbaharui. 

Alkisah... motor pertama percubaan di track.

Entri kali ni sangat remaja. Kawan2 semua umur 16-24. Feel young.

Monday, September 16, 2013

2008 gila korea

2008. Umur 20 tahun.

Tahun yang penuh dengan kegilaan korea. Oleh kerana sangat terkesan dengan cerita MY GIRL lakonan lee dong wook dan lee dae hee, segala feshen nak mengikut citarasa korea.

Alahai zaman remaja. Memang seronok! Zaman mencari identiti diri.

Sekarang 2013, pengaruh korea masih lagi ada. Tapi oleh kerana peralihan zaman atau umur yang semakin meningkat dewasa, fesyen perlu kelihatan lebih matang.

2008!

Sunday, September 15, 2013

First try android app

Percubaan pertama kali post blog menggunakan android app.
Terima kasih android dengan kemudahan ini.

Saturday, July 6, 2013

Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak

Perkembangan di Egypt Mesir mendapat perhatian ramai pihak yang cakna dengan isu-isu semasa. Meskipun aku sibuk dengan tugasan research (semakin lama semakin memeningkan dan meletihkan), isu dunia masih tetap update.

Pada pendapat aku, kejatuhan Presiden Morsi merupakan satu tamparan hebat terhadap kebangkitan umat Islam khususnya golongan sunni. Aku sangat kagum dengan negara-negara Islam yang lain kerana berjaya menjadi 'pemerhati tetap'.  Malangnya, tiada satu negara pun yang mempertahankan kedudukan Morsi sebagai presiden yang telah dilantik secara sah melalui sistem demokrasi. Sebaliknya, perlantikan sah beliau telah 'diputar belitkan' oleh sesetengah media. Taktik kotor zionis yang meracuni sebahagian/ sebilangan negara Islam untuk menyokong kejatuhan Morsi adalah sangat licik dan perlu dikecam. Malaysia sendiri membisu malah menyokong kepimpinan tentera setelah penggulingan Morsi. Apakah ini petanda bahawa Malaysia juga telah menjadi kerbau dicucuk hidung oleh Zionis dan Amerika? Dimanakah pendirian Malaysia yang dahulunya memperjuangkan kebebasan Palestin dan negara Islam?


Dalam negara sendiri, rakyat Malaysia yang masih lagi dibayangi dengan keputusan PRU 13 sibuk menikam dan berbalah sesama sendiri tatkala ada masalah lain yang lebih aula'. Sudah cukup sudah.. Kedudukan pembangkang yang hampir menyamai kerajaan di parlimen sudah cukup untuk mengajar kerajaan bahawa masih banyak lagi yang mereka perlu perbaiki dan lakukan demi kesejahteraan negara dan dunia. Politik duit, rasuah, double-standard. birokrasi dan ketirisan yang berlaku dalam kerajaan teramat perlu diatasi dengan segera!. Hasilnya, terbinalah negara yang penuh dengan sindrom 'yang kaya semakin kaya, yang miskin jatuh papa kedana'. Yang menyedihkan, kebanyakkannya adalah orang Islam sendiri!

Beberapa hari lagi bulan Ramadhan akan menjelang.. Mudah-mudahan kita semua telah bersedia utk menghargai bulan yang penuh kemuliaan dan pengampunan ini.. Sibukkan diri dengan ibadah.. InshaAllah..

Sekian dulu, Wassalam


Mohd Ramadan bin Ab. Hamid



Sunday, May 19, 2013

kerja yg tak habis

Kerja memang banyak dan tak pernah habis!

Terasa nak lari ke seberang.. tenangkan fikiran.. tapi tak menyelesaikan kerja.. jadi .. teruskan bekerja.. lagi dan lagi..

Nak cari seorang assistant lah.

BYE

Monday, April 1, 2013

Changes

Life is all about changes.

'bad to good'..

'good to bad'

'bad to worse'

'good to better'

Now, I am going through a new experience in my life. Living like crazy.

Those who loves me, please always send your text / sms to make sure I am still alive and stay in good character.

People change! 



Thursday, March 21, 2013

Tak tau ape dah

21.3.2013

1.00pm, FSKB

Discussion with Dr.T.K

Finalizing my blood sampling protocol.

"I heard that you are afraid of the blood".... she said

"No lah..." my quick answer

hurmm..... I am not afraid of blood.

"You have to make sure everything ready.. its your research and its you job to do that"..

"Ermmmmmmm... Okey.."

After meeting

"Am I making the right choice to further master in here?"

"Am i making the right choice to speciailize in this field?"

"Am I making the right decision to go with this research?"

So many questions popup in my head............




Wednesday, March 20, 2013

Being single

Being single at my current age sometimes makes feel like a LOSER.  Uppsss! But, there are things I have to prioritize more than myself.

When people asked about marriage;

'ko bile lagi bro???'

'Kalo ade jodoh, insha allah ade la tu..'

Only Allah knows.

If I were to die unmarried, I really hope I can find my women in the heaven. Really hope my sacrifice for them would pay off.

Tak semua apa yang kita nak kita akan dapat. Allah berikan ujian untuk kita terus bermunajat kepadanya.. Mudah-mudahan Allah memudahkan urusan ku dan setiap insan di dunia..

#sapeyangtaknakkawin

Tuesday, March 19, 2013

Susah ingat nama

Ini memang masalah. Susah ingat nama!. Hurmpp.. Bila dah tanya nama orang tu, selepas 5-10 minit, 80% kemungkinan besar akan lupe. Apekah puncanya? Adakah ini early symptoms of alzheimer?

AdehhH!!

Sedikit perkongsian ilmu:


Monday, March 18, 2013

Obesicm

Ni istilah yang aku buat mase jadi student undergrad. Masih lagi teringat entri sebelum ini (klik Obesicm). Masa dulu, sering sahaja berbincang dan berkongsi pendapat dengan En.E tentang masalah ni. Bukan nak mengata atau mengumpat, tapi aku sangat KESIAN/ GERAM/ MARAH melihat mereka.

KESIAN
Melihat mereka yang berlebihan berat badan tapi berusaha untuk menurunkan berat badan. Orang ini aku doakan semoga diberikan kekuatan dalaman untuk terus istiqamah dalam usaha nya..

GERAM
Melihat orang yang berlebihan berat ini makan tak hengatttt dunia! Makan-makan dan terus makan. Tak ada kesedaran sivik langsung!

MARAH
Melihat mereka yang TAHU tentang pengurusan berat badan, tapi gagal/tak dapat mengawal nafsu makan dan sengaja tak berusaha untuk menurunkan berat badan. Ada ilmu tapi tak amal.

Bukan lah nak mengutuk atau mengeji, tapi mengenangkan kesan buruk terhadap kesihatan, menjadikan aku sedikit emo terhadap orang-orang golongan ini. Antara kesan berlebihan berat badan termasuklah meningkatkan risiko untuk mendapat:

 i. Kencing manis
ii. Sakit Jantung
iii. Darah tinggi

Sekarang, aku berkongsi kemarahan. kekesianan, dan kegeraman bersama-sama rakan-rakan sekelas yang sependapat dengan aku. :)

Say no to OBESE!



Health screening

17.3.2013 Ahad

Aku turut serta dalam 'pesta' health screening kat Petaling Jaya. It was organised by my supervisor research team headed by a Phd student. The aim is to recruit subjects in the research. So the test we performed that day includes:

- Blood glucose
- Antrhopometry - Height, weight, body fat
- Blood pressure

It was pretty simple as compared to my previous health screening when I joined UM team last year.

Some pictures

 Talk - Jantung sihat

  Blood pressure checking

Majority residents here are Malays followed by Chinese. In the research team, most of them are Chinese and few Indians.

Setelah selesai sesi health screening, waktu nak pulang.. kami bersalam-salaman dengan AJK penduduk yang terlibat. Tiba-tiba, ade seorang penduduk menegur aku.

"Ambil kos ape kat UKM?.."

"Kos pemakanan cik.."

"owhh.. Bila abes?"

"Insyaallah.. 2014 abes lah..."

dan soalan yang paling touching..

"Awak sorang je ke MELAYU?"

"a'ah pak cik.. saya sorang je..."

"oo.." jawab pakcik tu...  sambil tengok muka aku dengan penuh semangat perjuangan sebangsa, seagama..  


I know there are more Malays who are struggling in their studies too.

May Allah blesses us always and forever.

Thursday, March 14, 2013

Dokter 2

sambungan dokter

Ubat sapu yang dokter bagi tu ternyata kurang berkesan.. jadi aku pergi pulak ke klinik dekat ngan area umah..

Dipendekkan cerite, aku pun jumpe lah dokter tu (perempuan)..

",,,dokter, saye sakit kaki la.. "

"..kenape kaki awak?? jatuh motor? basikal?"..

"..Erkk!! (aku bermonolog). Bukan dokter.. kaki saye luke la.. mule-mule kecik je luke tu, tapi lame-lame dah besar"..

"..(aku sambung keterangan)... dokter, saya ni dah jalan macam penguin tau.. sakit betul!"

"..erm.. dokter belek-belek luke kat kaki aku, siap pegang sikit-sikit.. ok lah.. saya bagi awak antibiotik dan krim luke ea".

"ok dokter, terima kasih"..

Akhirnya, dapat gak antibiotik walaupun kos perubatan RM45.00, tapi takpelah.. berbaloi..

Waktu menunggu dokter tu panggil masuk bilik, sempat la tengok satu doa ketika nak makan ubat..

 Ok. Slamat beramal!


Monday, March 11, 2013

Local English

This is so true! Haha..

Saturday, March 9, 2013

Sangat lapar!

8.2.2013 Jumaat

Malam pada tarikh di atas, aku rasa tersangatlah lapar. Rasa nya kalau ikut jadual makan, nothing change. Lunch dah amek, snacking pun ade (coklat pulak tu!), Tapi dalam kul 8.30pm, perut dah signal suruh makan. Cume kali ni signal beserta nafsu makan yang lain macam. haha..

So pergi la gerai makan kat bawah.. Order la Horlick ais (tak pernah2 aku order air ni sebab tak minat pun horlick) and mee goreng.. Bile dah abes makan mee goreng, eh.................. macam tak cukup pulak sbab masih terasa lapar.. Dalam hati, nak order ke tak ea... Ternyata nafsu mengatasi segalanya (haha)..

"...kak, kuey teow special satu, makan"  

Lepas order tu rasa menyesal la pulak sbab macam ikut kan nafsu.. tapi takpe lah, dah order kan and perut pun blum penuh lagi.

 Menu dinner (jangan tiru sebab tak brapa nak sihat)

Lepas abes 2 pinggan, balik umah.. baring kat sofa sambil tengok HALAQAH.. Tag line baru halaqah - 'tak tengok rugi'. hehe.. Penceramah jemputan Ustazah Hafizah dengan tajuk, tak kenal maka tak benci. Ustazah ni memang feveret aku sbab cara penyampaian dia yang sangat lembut. So mudah nak ingat.

Bila dah baring, mata mula mengantuk and end up, aku tertidur kat sofa tu.. sedar2 dah jam 5.30 pagi..

 :)

Friday, March 8, 2013

Tak boleh tido

Golek-golek kat atas katil.. mata terkebil-kebil.. belek-belek hanset.. kacau orang dgn whatsapp.. Tapi orang semua dah tido..

Adehh...!!

Ape kena dengan mata ni.. mungkin risau dengan research yang tertangguh.. Proposal pun tak mula lagi.. Drafting pun belum! Ape nak jadi.. dapat supervisor paling strict dan mengerikan tapi masih tak ade kesedaran 'fizik'..

Research kali ni kene buat blood test yang melibatkan patient.. hurmm.. new things to explore..

ok.. Thats all for now.

Wahai mata, tidur lah..

Thursday, March 7, 2013

Dokter

Cerite tentang dokter.

5.3.2013

Aku pergi klinik kesihatan kat area tmpat aku sebab luka kat kaki. Gerak dari rumah seawal 7.30pagi sebab kul 10am ade kelas. Settel cek dan dapat ubat dalam kul 9am. Dipendekkan cerita, waktu jumpe dokter:

'..sakit ape?'

'sakit kaki doc, ade luke.... bla, bla, bla...'

'..owwhh.. (tengok sepintas lalu).. itu xxx (terus diagnos)....'

'.. ok'

'...awk kerja ke student?'

'..student dokter'

'..nak MC?'

'.. emm.. boleh jugak' :)

ok lah.. ubat yg dokte tu bagi ubat sapu je.. Aku expect dapat antibiotik sbab aku memang nak antibiotik..  Fine lah tak dapat kan.. tengok dalam mase sehari 2.. lau tak baik.. cari alternatif lain..

Rase nye baik tak?

sambung

Wednesday, March 6, 2013

Prof. G

4 jam lecture with Prof.G.

Topick: Metabolic response to critical illness.

Prof.G sangat well experience dalam bab Critical Care. In fact, she is a professor at UMMC. Cara mengajar sangat lah terbuka dan encourage discussion (since this is master level, memang la harus banyak perbincangan)...

Lame dah tak masuk ward ICU.. Almost 2 years kot. So banyak yang dah terlupa.. But, ingatan yang masih jelas ialah, mostly patient at ICU ventilated. Hehe.. Banyak input yang dikongsikan oleh Prof.G.. Antaranya:

1. Hypocaloric feeding.
2. Dietary assessment (too common kan? tapi ini bukan sembarangan assessment okeh!).
3. Mechanism of metabolism (at molecular level).
4. Rational behind the intervention.
5. Etc.

Ilmu tu luas. Teruskan mencari ilmu. Prof.G sempat jugak berkongsi tips..

"Its good if you ve got chances to work with experts, you will learn a lot"..

;)


Tuesday, March 5, 2013

Kelam-kabut

Tarikh 4.3.2013 (Isnin)

Antara hari yang kelam-kabut aku pernah lalui.. Macam-macam hal dalam satu hari (kiraan yang lebih tepat 7.00pagi - 1 petang).

Pagi Isnin ada discussion research with supervisor and student-student research yang lain (master and phd). Topik discussion on 'how to assess dietary intake'. Sounds simple kan? Yes, in actual practice (dalam klinikal setting) memang simple je.. but when it comes to research, benda yang simple pun boleh jadi complicated. Banyak juga la input yang aku dapat.. Thanks to Dr.T.

Dalam kul 10.30am, aku minta izin untuk keluar awal sbab ade kelas kul 11 pagi. Then bile sampai kat klas, dapat la msg dari class rep:

"Class postponed to 4pm because lecturer got emergency".

Ok fine. Tragedi ni standard la kat U_M. Dah paham sangat.So aku pun balik la ke rumah and plan nak ke bank.. Dah sampai bank, amek nombor giliran.. tiba-tiba baru perasan yang aku tertinggal hp kat rumah.. huhu.. terpaksa la patah balik rumah..

Otw nak balik rumah, ada pula van yang berenti tengah jalan sebab nak keluarkan barang-barang dalam van untuk buka gerai kat tepi jalan.. ok. Menunggu lah sekejap.. (ada la dalam 10-15 minit). Dalam hati, hopefully la tak terlepas nombor giliran.. Penat nak menunggu..

Dah sampai bank, adehhhhh!! Nombor giliran tu hilang pulak.. cari keliling pinggang tapi tetap tak jumpa. Jadi terpaksa lah ambil nombor giliran yang baru.. huhu..Cuai sangat..

End story, that day memang paling kelam-kabut.. Hope tak berlaku lagi pas ni.. :)


Saturday, March 2, 2013

Consistent

Orang selalu kata,

"...untuk memulakan sesuatu yang baru memang susah, dan untuk menjadikan sesuatu yang baru itu konsisten lagi susah..."

Well, kata-kata ni ade betulnya.. Contoh yang paling mudah ialah BLOG. Nak maintainkan blog ni active memang ada cabarannya.. Antaranya:

1. Masa (ni alasan yang common)
2. Idea
3. Semangat
4. Malas
5. Content privacy

So, oleh kerana point-point di atas, blog aku tergantung selama beberapa abad lamanya... hehe.. Hopefully dapat maintainkan keaktifan blog ni..

Friday, March 1, 2013

BR1M buku

Voucher buku BR1M bernilai RM250.

Antara buku yang dibeli:

1. Indahnya politik cara Islam - Dr.Zaharuddin Abdul Rahman
2. Cinta kerana Allah - Pahrol Mohamada Juoi
3. Dosa-dosa besar paling sering diremehkan Lelaki -Rizem Aizid
4. Bekalan Pengantin - Khairi Sulaiman dan Mohd Hasnawi
5. Successful NLP for the results you want - Jeremy Lazarus
6. 1 Hari 1 Resipi - Chef Hanieliza

Semoga ianya bermanfaat.. In sha Allah.. :)

Thursday, January 17, 2013

Tuhan berikanlah aku cinta

Bila kesepian, kesunyian, keseorangan... lantas aku berdoa.. 

'Tuhan berikanlah aku cinta'...




Mode serius
-pena putih

Wednesday, January 16, 2013

Peti kosong

Semakin hari, hidup ni seperti peti kosong.

Dimanakah mereka?

-pena putih

Ward Round

Setelah almost 2 years tak join ward round, hari ini aku memaksa rela diri sendiri untuk join ward round. Ward oncology HUKM. Menjadi student master dan belajar under supervision Datuk Dr. Prof Fuad memang terbaik! Orang nya cool, baik dan caring. Pangkat besar, tapi merendah diri dan memahami student.

Mula-mula agak kekok nak masuk dalam dunia onco.. Tapi step by step la kan. Alhamdulillah.. Dapat juga belajar sikit-sikit.. At least, dapat la pengalaman ward round Onco.

Ok. Mudah-mudahan ilmu yang aku belajar dapat memberikan nilai tambah pada diri sendiri dan orang lain..

-pena putih

Tuesday, January 15, 2013

Mungkin semakin hampir..

Perkara yang paling hampir dengan kita ialah MATI. Ya, kita mungkin akan mati pada bila-bila masa sahaja.

Kehidupan di dunia penuh dengan mehna dan tribulasi yang tidak menentu.. Kita sering kali mengharap agar langit sentiasa cerah, hakikatnya Allah ciptakan hujan untuk kita sentiasa bermuhasabah. Hikmah keterbatasan manusia untuk melihat masa depan adalah untuk kita bergantung harap pada Allah kerana Dia lah sebaik-baik penentu dalam apa jua keadaan sekalipun.
Walaupun hari ini kita menangis bagai tiada esok hari, Allah masih lagi memberikan kita masa untuk kita terus hidup. Mengapa? Allah maha mengetahui.

Permulaan 2013 yang diharapkan memberikan kebahagiaan, tidak semudah seperti yang dirancang. Malah sebaliknya. Seorang demi seorang pergi / ingin pergi dari hidup aku. Bukan mudah untuk melepaskan orang yang kita sayang. Tapi, siapalah diri kita untuk mengikat mereka. Sedangkan pantai berubah, inikan pula hati manusia.

Dalam kubur pun kita bersendirian kan?

Wassalam

-pena putih






Wednesday, January 9, 2013

Last paper

Tomorrow (10/1/2013) is the last paper for semester 1 before the semester break started.

Hoping for the best. In Shaa Allah.

-pena putih