Tuesday, December 27, 2011

Moga kita tidak sombong...

Naluri seorang manusia. SOMBONG... Tidak terkecuali kepada sesiapa melainkan kepada yang sentiasa beringat kepada Allah dan yakin bahawa segala anugerah dan rezeki yang Allah berikan ini hanyalah pinjaman dunia..

Sering kali aku melihat gelagat dan telatah manusia yang sombong setelah diberikan pangkat, jawatan mahupun harta. Setelah bergelar Datuk, Prof., Dr., belajar di oversea, pakai kereta mewah, atau apa-apa sahaja yang memberikan kelebihan kepada mereka, mulalah lupa diri. Kawan-kawan lama, staf-staf bawahan hatta cleaner pun hanya dipandang sebelah mata! RIAK.

Tidakkah mereka ingat Allah telah berfirman:

"Dan janganlah engkau berjalan di bumi ini dengan sombong, kerana sesungguhnya engkau tidak dapat menembus bumi dan tidak akan mampu menjulang setinggi gunung" Surah Al-Isra': 7

Aku katakan ini naluri kerana Allah telah pun menjelaskan dalam Al-Quran dan Dia tahu sifat manusia ini yang sombong, lantas diturunkan ayat ini sebagai peringatan untuk sekalian mahluk.

Mudah-mudahan kita semua tidak menjadi seperti kacang lupakan kulit atau habis madu sepah dibuang. Sebaliknya menjadi seperti resmi padi, semakin berisi, semakin tunduk.

Ya Allah... selamatkanlah dan lindungilah hati ini dari sifat sombong.. Ameen..

p/s: Inspirasi menuju tahun 2012...

Sunday, December 18, 2011

People come and go


As much as we may wish it weren’t so, a plain fact of human relationships is this: People come and people go. Someone that we have loved with all of our hearts one day can, quite literally, vanish from our lives the next. Or someone we hope and put a high expectation suddenly decided to leave. Not necessarily from death. Not even from rancor. It also happens in our working life. Staffs come and go. Resign for countless reasons. I wish if I could stay a little longer. Unfortunately I just cant. I am sorry my dear boss. I have to move on.

"They say people come and go, but the truth is no one really disappears from your life. People never leave, they just change their roles."

Wednesday, December 14, 2011

Friday, December 9, 2011

Offended

I am offended. Thanks to him.

Wednesday, December 7, 2011

Orang EMO

Emo or emos? Apa tu? Perkataan bagi menerangkan sikap seseorang yang terlalu mengikut emosi terutamanya ketika marah atau bengang atau tak ada mood.

Masa belajar, aku memang emo. Sorry to my friends yang banyak terasa hati. Tapi thank God, bila dah start kerja, I managed to say goodbye to emo.

tapi....

sekarang aku pula dapat BOS YANG EMO . Adehh!!... Terseksa jiwa dan raga. Since kene jumpa bos everyday, so kekadang jadi malas nak datang kerja. Hari-hari pergi kerja jiwa tak tenang. Rasa semacam je walaupun tak de pe-pe masalah. Balasan atau dugaan tuhan untuk aku, mungkin.

But the good side of it, i learn something. In works, we have to be professional. Walaupun ada masalah kerja or personal, tapi bila deal dgn staff, kena la pandai-pandai cover. Kesian orang yang tak bersalah if tak pasal-pasal kena marah.

Kepada rakan-rakan yang selalu emo, think twice before you act dear!

Monday, December 5, 2011

Bila staff tak muncul-muncul

Bila seorang atau dua orang atau orang-orang staff tak masuk kerja, staff yang lain sibuk tanya..

'Eh.. XYZ tak datang ke?'

Yang pelik bin ajaib, soalan ditujukan pada rakan staff yang tak ada kaitan/ tak ada hubungan istimewa/ tak tinggal serumah/ tak tahu apa-apa.

Gambar hiasan [Google]

Haizz.. sikap manusia yang pelik tapi sering berlaku ( banyak kali ).

Kenapa tidak terus sahaja call atau sms staff yg tak datang tu?

p/s: Get the right person to get the right answer

Friday, December 2, 2011

Full of lesson

Tak semua cerita dari barat itu lucah!

Real steel memang terbaik! I bagi 5 bintang.

p/s: Perlu menonton banyak kali or genre cerita seperti ini....