Thursday, December 23, 2010

Oh Ilmu!

Dah hampir 2 minggu praktikel di hospital Selayang... Terasa singkat masa berlalu.. Byk lagi yg perlu dicari... Dalam masa yang sama, ketabahan dan kesabaran menjadi teman rapat dikala diri menjadi rujukan (referred) untuk pesakit... So, perlu 'something' to keep da flame always on da wheel...
"Adakalanya kesalahan itu membuatkan seseorang membaiki diri. Tidak pernah rasa bersalah itu boleh mendatangkan 'sombong diri'. Itulah kesilapan yang tidak disedari!.."
"It's only a failure if you don't learn somethin"

Moga semuanya di permudahkan... Ameen.. Oh Ilmu! I love u..

Thursday, December 16, 2010

Oh kawan!

A story of 3 org students: Halim, Raduan, Hazim

Halim, Raduan dan Hazim merupakan 3 orang student yang baru praktikel kat sebuah syarikat. Masing-masing mempunyai karakter yang berbeza. Raduan dan Hazim berasal dari U.K manakala Halim berasal dari Myanmmar. Pada suatu hari, Cik telah memberi assingment pada mereka bertiga dan perlu dihantar keesokkan harinya. Di sebelah malam, Raduan terus membuat assignment yg diberikan dan merancang utk hantar pd hari yang ditetapkan. Pada hari tersebut, Raduan bertanya pada Hazim dan Halim tentang status assignment mereka. Halim dan Hazim belum sempat menyiapkan assignment dan Raduan pun membatalkan niatnya untuk hantar kerana ingin menunggu rakan-rakannya menyiapkan tugasan tersebut. Takkan nak score sorang-sorang pulak kan??! Masuk hari ketiga, tanpa berbincang dengan Raduan dan Hazim, tiba-tiba....

Halim: Saya nak hantar assignment yg cik bagi kelmarin... tapi tak print lagi
Cik: Boleh2x... print kat sini pun tak per..

Raduan & Hazim: @$%^##

Raduan dan Hazim terus keluar daripada syarikat setelah mendengar perbualan Halim. Huuhuu..

Raduan berasa sungguh kecewa dengan sikap Halim yang membuat keputusan tanpa berbincang. Setelah kejadian itu, Raduan dan Hazim lebih berjaga-jaga dengan sikap Halim...

p/s: Inilah masalah orang yang tak faham common sense dan tak fikir panjang! Sibuk dengan hal diri sendiri!..





Wednesday, December 8, 2010

Pursuing master (part 2)

Referring to the previous post on pursuing master (part 1), here I shortlisted a few university at UK that offers Master in Dietetics and Nutrition.

1. University of Aberdeen
2. University of Chester
3. University of Glassgow
4. University of Leeds
5. University of LondonMet
6. University of Sheffield
7. University of Westminster

'Sharing is caring'


Monday, December 6, 2010

Pindah??

Assalamualaikum wbt.

Selamat menyambut tahun baru! Hijrah atau dengan kata lainnya 'pindah'. Diam tak diam, tahun 1431 akan berakhir.. dan tahun 1432 akan bermula.. Pasti ramai yg sibuk membuat analisis dan muhasabah diri sepanjang setahun yang lepas. Dan mungkin ada pula yang memikirkan tentang rancangan tahunan utk setahun yang mendatang..

Memetik sebuah hadith yg menyebutkan tentang hijrah:

"Hijrah yang paling mulia telah dilakukan oleh sahabat-sahabat Baginda Rasulullah, maka Rasulullah mengingatkan kepada kita agar terus melakukan ketaatan kepada agama Islam, melakukan jihad, dan seluruh amalan kebaikan, dan Baginda bermaksud : aku menyeru kepadamu agar melakukan perkara-perkara (kebaikan) ini" [Syarah Sahih Muslim no 3465]

Setiap kali menyambut maal hijrah, pastinya lagu tema hijrah akan berkumandang di corong-corong radio atau pun di kaca TV. Kandungan lirik yang 'straight to the point' menjadikan lagu ini wajar untuk dihayati dan di ingati oleh setiap lapisan masyarakat dengan niat mampu menyedarkan dan memberikan motivasi diri untuk berhijrah kerana Allah.. Mari dengari lagu maal hijrah..



Hijrah memberikan kita satu gambaran bahawa adalah satu keperluan dan kemestian bagi seseorang itu untuk berubah kepada yang lebih baik.Oleh itu, marilah kita sama-sama berazam utk menjadikan tahun baru ini sebagai satu landasan baru utk berubah ke arah yang lebih baik.. Mudah-mudahan kita semua mendapat keberkatan.. amin..

Friday, December 3, 2010

Healthy Sperm: How do you know?

Assalamualaikum wbt.

Hi guys! Maybe the topic is quite controversial for some 'people'. They might be thinking that this issue should not be discussed openly. But for me, it is really important for men to know about their health especially regarding the reproduction. So, I purposely share this information to all my readers. FYI, I got this info from a trust website. Enjoy reading!

Sperm or semen for men is one thing that determines the sex life. In the semen or semen have millions of sperm that will determine the level of fertility. What kind of healthy semen?

For men experience erection and ejaculation are strong with a lot of semen is an enjoyable sex life. Indeed, some people are naturally gifted to produce semen in large numbers. The problem is that not all men produce semen that much because cement production is also strongly influenced by the way of life. But one is for sure, all men are able to increase production of semen is a lot to enjoy a strong ejaculation. One way to do a healthy living habits. As reported by netdoctor.co.uk and medicalnews.com, Sunday (28/11/2010) no signs to see whether a man's semen into the normal category or not, namely:

1. A healthy sperm or semen usually white or gray, sometimes yellowish. If semen pink or red it means there is a serious problem you should ask your doctor because the sign contains blood which will be diagnosed with a doctor.

2. When ejaculation semen fluid to form a sticky like jelly. If too thin can cause fertility problems.

3. The average normal volume of semen produced at ejaculation is 2-5 ml (half to 1 tablespoon of the size of England). The volume of semen becomes problematic if less than 1.5 ml of the so-called hypospermia which makes a dry ejaculation. Meanwhile, if the amount of cement is more than 6 ml on an ongoing basis, the condition is called hyperspermia.

4. In each 1 ml of semen there should have 20 million sperm. Or at least the number of sperm for infertile men is 40 million sperm with 75 percent must live.

5. From the number of sperm that live before, then 25 percent should be able to swim rapidly toward the egg. And 30 percent had normal shaped perfect alias.

Normal number of sperm that is great for men's health because it can:
1. Improving the quality of sperm
2. Increase libido.
3. Produce healthy offspring lot.
4. Rejuvenate your body
5. Look youthful.
6. Gives energy and strength to the body.
7. Build immunity against disease.

So keep the volume of semen was normal and healthy by doing things like avoid smoking, alcohol consumption. Avoiding things that can trigger testis as hot as its frequency of wearing tight pants, too long sitting. Increasing circulation in the body by eating healthy and exercise.

Thursday, December 2, 2010

Mahasiswa DI SINI dan DI SANA

Berikut adalah laporan tentang mahasiswa Malaysia oleh media Indonesia. Fahami

Mahasiswa berpolitik atau dipolitik?

Monday, November 29, 2010

Baby --> UMMI

Justin Bieber di alih bahasa.. baby --> UMMI... Layan lah!

Wednesday, November 24, 2010

Artis oh Artis

Sedang aku melayari facebook.. terjumpa pula satu post yang dikirim oleh my cousin tentang artis seksi.. Saksikan video di bawah ni..




Teringat di waktu sekolah dulu ketika membincangkan isu seksi bersama dengan ustaz. Beliau memberikan analogi perbandingan seperti makanan yang ditutup rapi (mungkin dengan tudung saji) dan makanan yang terbuka sehingga membolehkan kekotoran masuk.. yang mana satu kita akan pilih?? sudah pasti yang tertutup kan? kerana kita tahu kebersihan dan kesucian makanan tersebut... Sama juga seperti wanita.

"Wanita hiasan dunia... Seindah-indah hiasan adalah wanita solehah.."

Mudah-mudahan mereka bertaubat...

Sunday, November 21, 2010

CD Pidato Inter-varsiti UIAM sudah di pasaran!

Assalamualaikum

Kepada sesiapa yang berminat untuk membeli CD Pidato Inter-varsiti Piala Pengarah Kampus UIAM 2010, boleh lah emelkan permintaan pada saya,


Br. Ramadan: motivator_best@hotmail.com.


Harga: RM 5.00
jer

Terima kasih..

Friday, November 19, 2010

Common Sense part 2

Assalamualaikum wbt

Dah lama nak post tentang issue ni.. kali ni, issue KELUAR dan MASUK ke dalam LIFT dan PUBLIC TRANSPORTATION seperti bus, komuter dan LRT...

Sekadar gambar hiasan

Untuk pengetahuan semua, orang yang nak masuk lift or any public trans PERLU LAH memberikan ruang atau laluan untuk org yang berada di dalam KELUAR DAHULU ye!
Then baru lah giliran orang yang nak masuk tu... That is the standard!

Rasanya benda yang simple macam ni sepatutnya semua orang patut tahu dan praktikan sbab aku rasa it is just a common sense. Banyak kali aku jumpa ngan orang2 yang KURANG kesedaran sivik ni. Kadang-kadang rasa hangin gak ngan orang2 yg macam ni.... especially apabila ianya berlaku di tempat-tempat yang ramai ahli akademik. dan yang paling menjengkelkan ialah diorang buat muka slumber dan tak tahun malu langsung!... huhu...

Ok.. moga seiapa yang dah terbaca harap sebar-sebarkan la ye pada rakan-rakan.. Thanks





Thursday, November 18, 2010

Bell's palsy

Have u ever heard bout this disease?? hehe...

Smalam waktu my family gather kat kampung, one of my niece was diagnosed penyakit ni.. huhu.. pity her... Luckily i've learned bout this disease when i was in 1st year.. PBL (Problem Based Learning). Thanks to the cc. So, i had a discussion with her mom bout da disease.. bla bla bla... it's very interesting!

actually, ape yg aku nak smpaikan is.. dont forget a thing of what u have learned! Since nowadays students just take for granted things that are not related to them... they just learn for the purpose of completing the course.. (not all yer...)

TQ ^_^

Wednesday, October 13, 2010

Haissshh!


Haisshh!... dah hampir complete 1 sem for final year.. terasa mcm baru smlm start praktikel.. Apa yg aku belajar?? haha....

Lots of things yg masih belum sempat aku buat..

1. FYP - data collection till conclusion
2. Report - Written report, and presentation...
3. KDBM - Find a new mentor and resign...
4. HEALSCARE team - fully handover to new P.I.C
5. Settle my clinical placement for next semester.. (since i was rejected from HSA)
6. IDA - Greet personally for each batches ( 1 - 3rd year).. Sempat ke??
7. etc.

Huhhh!... tu baru pasal society.. my own target pon masih tak tercapai...
Harap dapat settle everything before i finish this semester..

Friday, September 24, 2010

50% Decided

From the 1st year I keep thinking on to become a dietitian or not... huhu.. since the course is not in my mind at the first place..

Last day I had a practical exam at the Hosp. Tengku Ampuan Afzan.. The case is very simple (for me) because I've been through the same case for the past 3 weeks during my OPD practical..

However, due to the referral note, I get confused on what to put the priority of the case.. Why? because in the referral note it stated to do the counseling for disease XXX which is less important than other diseases.

I was wrong when i did the counseling whereby I left out the most important priority of the disease for my intervention (though in the answer sheet I put the correct intervention) since I was already confused whether just to follow the referral note or do it based on the priority.

I was 'scolded' by the dietitian for the wrong 'practical' intervention. Even though I justified everything, it was fruitless. I was down all the day.. Letting myself in hypermetabolic state. Keeping my phone OFF and secure my room.

Due to the incident, I am now have 50% decided not to become a dietitian because I am not competent enough. And lots of thing I need to learn within few months to go just to let myself pass the degree..

This evening I've got a class to discuss the mistakes and homework. Hope I'll be able to manage my emotions............................

I am OK if the mistakes I'd done due to my fault. Think twice!

p/s: This article is made for my personal purpose only.

Thank you

Friday, September 17, 2010

40 hadith in animation

Salam. Ive just found this video at Facebook uploaded by my friend. Its very interactive video and the animations are very fascinated! Lets pray and strive for the best to be a good Muslim...

Sunday, September 12, 2010

Pursuing Master? (Part 1)

University of Pittsburgh

  • The University of Pittsburgh (Pitt) offers several programs in the field of nutrition through its School of Health and Rehabilitation Sciences. Students can pursue undergraduate and graduate degrees in the field of nutrition and clinical dietetics. Pitt offers a bachelor of science and master of science degree. The bachelor of science degree requires 62 credit hours beyond the general education requirements. Students take courses in physiology, medical terminology, food science, macronutrient metabolism, nutrition therapy and clinical biochemistry as part of the program. The master of science degree requires 40 hours for completion. Students take more advanced courses in areas such as advanced nutrition counseling, eating disorders in athletes, human genetics, epidemiology and pharmacology.

    University of Pittsburgh
    4200 Fifth Ave.
    Pittsburgh, PA 15260
    412-624-7488
    www.pitt.edu
  • Iowa State University

  • Iowa State University offers bachelor of science and master of science degrees in the field of dietetics. Iowa State offers these programs on campus, but also offers the master of science degree in an online format. The online degree is offered as part of a consortium among several universities, including Oklahoma State University, Kansas State University, Colorado State University and several other schools. Students can take courses from any of the participating schools but apply to the program at only one of the institutions. Along with Kansas State, Iowa State's program is one of the largest offered in terms of the number of courses available to students. The master's degree program requires 36 credit hours for graduation. Students must take 15 hours of core courses in areas such as statistics and research methods. Elective courses include advanced medical nutrition therapy, functional foods and maternal and child nutrition, among others.

    Iowa State University
    Dietetics Academy
    220 MacKay Hall
    Ames, IA 50011
    515-294-2553
    dietetics.iastate.edu
  • Eastern Michigan University

  • Eastern Michigan University (EMU) is another school offering an online degree in the field of dietetics and human nutrition. EMU offers bachelor and master of science degrees. The school offers two master of science degrees; one degree program is in the field of dietetics, the other in nutrition. The bachelor's and master's degree programs in dietetics require students to take supervised practical experience outside of coursework. Courses included in the programs include fields such as nutrient metabolism, food systems management, food and culture, nutrition therapy and alternative and complementary medicine.

    Extended Programs and Educational Outreach
    100 Boone Hall
    Eastern Michigan University
    Ypsilanti, MI 48197
    734-487-0407
    extended.emich.edu/dietetics/index.aspxECU


  • Read more: List of Universities for a Nutrition or Dietitian | eHow.com http://www.ehow.com/list_6616058_list-universities-nutrition-dietitian.html#ixzz0zHrQgYdQ

    Sunday, September 5, 2010

    Menderma atau ????

    Islam sgt menggalakkan umatnya untuk menderma. Sekarang sudah banyak insan-insan yang ditugaskan untuk mengutip derma dari rumah ke rumah.. aku dan family tidak terkecuali menjadi orang yang di 'approach'.. dan family aku pun menderma dgn membeli CD yang dijual.. Tapi, ada sesuatu yang membuat aku berasa pelik tapi benar...

    Ada yang mengutip derma dengan menjual CD pelajaran.. Yang menjadi tanda tanya, CD tu macam CD cetak rompak (lihat gambar)... huhu... harga RM5.00... Bila aku 'play' CD tu, mmg ternyata tiada kualiti.. Stuck sana-sini..


    Aku tak tahu samada hasil karya ini yang original atau sudah di cetak rompak... Hurm... adakah ini masih dikatakan menderma??

    p/s: Kutiplah derma dengan cara yang halal.

    Monday, August 30, 2010

    Bengang dengan Kedai MELAYU

    Huhu.. hari ni agak bengang bila niat yg baik 'ditukar' jadi kureng baik! Huh!!

    Tadi aku pergi ke satu kedai fotostat ni, milik org melayu.. walaupun caj fotostat tu agak mahal compared dgn 'kedai2 yg lain', tapi aku tak kisah la sbb nak tolong orang melayu...

    So... time nak bayar, aku hulur la sekeping duit RM50.00 sebab aku kene bayar RM10. (dalam wallet memang ada RM50 jer).. Then budak kedai tu (staff baru agaknya) pon ckp tak da duit kecik.. aku pun bagi la tau yang memang RM50 je aku ada..

    Ada 4 part yang buat aku bengang!

    Part 1

    Budak kedai tu boleh plak dengan selamba suruh aku pergi TUKAR DUIT kat kedai sebelah.. Cisss!! hello...! Im your customer k!

    Part 2

    Aku pon gune psychology kat budak ni... aku ckp nak jumpa boss.. then dia replied..
    "Pergilah bagi tahu bos, dia ada kat blakang"...

    Bertambah-tambah bengang aku!! So, aku pon pergi nak report kat boss kedai tu.. Then, budak tu stop aku, and dia sendiri pergi kedai sebelah tukar duit.. Hah! Tau pun menggelabah!!

    Part 3

    Kedai sebelah ckp tak da duit tukar (Fuhh! nasib baik aku refuse nak tukar kat kedai sebelah).. pastu budak ni boleh plak bagi aku arahan..

    'awak pergilah beli apa-apa barang kat kedai sebelah'..

    Aku ckp yg aku tak nak beli apa2 barang pun.. nanti lari pulak bajet pastu ada risiko untuk aku bengang ngan kedai sebelah.

    Part 4

    Pastu aku tanya dia semula..
    'Abes tu macam mana ni??'

    Dia pun dgn muka selamba ckp:
    'Ntah.. manalah saya tahu...'

    Huhu... 'Sengal' betul staff ni..

    Lastly aku pun ckp kat dia.. aku tinggal je dulu brg yg aku fotostat kat situ.. nanti dah ada duit pecah aku datang amik... aku terus belah dari kedai tu dalam keadaan bengang!

    Sure aku tak akan amek barang aku tuh... Servis hampeh!.. baik aku pegi kedai lain! Takziah pada kedai tu sbb anda dah kehilangan 1 pelanggan tetap..

    Untuk pengusaha-pengusaha kedai, sila pastikan anda dan staff anda mempunyai kemahiran berkomunikasi dengan baik. Terima kasih

    p/s: bulan2 puasa ni, kene banyakkan bersabar...



    Prefer not to prefer?

    Few days ago, i went to my juniors 'new house'.. the house seems very pack and suffocate. It has no washing area!.. i feel sorry for them... huhu...

    When we were talking, one of them asked,

    "Ape nak buat lepas grad nanti? Prefer keje kat mane?"

    Aha... suddenly I blank and blurr.. Frankly i answered,

    "Ermm... Entah la, tak tahu lagi macam mana... tak kesah je kalo ada offer mana-mana... kalo prefer tu... tak da lagi.. sbb so far nak expert dalam semua area yg ada.. not yet to develop any preferred area coz later on if tetiba dapat offer sumthin yang i dont prefer, i already be prepared..."

    p/s : Stp org ada kesukaan masing-masing.. Terpulang bagaimana ia menggunakan kemahiran yang ada...
    ^_ ^

    Sunday, August 29, 2010

    BHT

    Hampir setiap hari baca BHT. Kadang-kadang pening kepala apabila baca sesuatu yang susah nak di baca dan faham.. T_T

    p/s: Semoga patients di hospital cepat sembuh..


    Saturday, August 14, 2010

    Notis


    NOTIS 1 (Terminal Makmur)



    Fikirlah...

    Thursday, July 1, 2010

    Mee Rebus Tulang

    Semalam, ak ngan beberapa teman lame pergi ke kedai makan ZZ di sekitar JB..

    As, dietitian-to-be, i love to try new food.. hehe.. so, ak pon oder Mee Rebus Tulang coz tak pernah rasa n mkn lagi..

    Mee Rebus Tulang

    Tulang beserta Straw

    As first time, im quite pelik n blur on how to eat dis bones.. hehe... so kwn ak ckp kene sedut isi tulang tu gune straw.. Gulp... apakah rasanya agaknye??

    After da abeskan mee tu, ak pon try sedut.. haha.. it taste fat... but ak try sket jer.. sbb not my taste la.. lagi pon i know it contains byk kolesterol... so, its enough la sekadar merasa.. hehe...

    Kalo ade sesape nak rs, dtg r JB.. =)

    -END-

    Tuesday, June 29, 2010

    Hasil Kerja 1


    Alhamdulillah.. Akhirnya aku berjaya menyiapkan satu buku Panduan Mudah Pengucapan Awam dan Teknik Asas Berdebat..

    Sejak dari 2nd year lagi ak merancang utk menghasilkan buku ini.. tp oleh kerana kekurangan semangat, permintaan dan masa.. tak dapat ak menyiapkan buku ini dalam tempoh yg ak tetapkan...

    Dlm masa cuti yg berbaki, aku dengan pertolongan kak H dan Cegu F, akhirnya selamat menyiapkan buku ini.. Terima kasih kpd mereka yg byk memberi komen dan tunjuk ajar... Buku ni di buat khas utk KDBM Kuantan..

    Aku sgt berharap dpt membantu mereka-mereka yang ingin dan sedia 'dibantu'.. =)

    -Trismas-

    Thursday, June 24, 2010

    Bahaya! Sila Baca Rakan-rakan

    Hati hati semua dengan FACEBOOK !

    Hati-hati !!Mulai sekarang jangan pernah menuliskan kata2 yang 6 huruf yaitu I5Ra3L (tulisan biasa) di WALL, di Status, di Note atau saat mengupload apa saja, karena secara otomatis anda akan langsung masuk ke fans page ini TAPI JANGAN DI LIKE :

    http://www.facebook.com/pages/Israel/108099562543414?v=stream&ref=ts

    Coba lihat..!! Sudah banyak saudara kita yang masuk fans page itu... Padahal mereka tak bermaksud untuk gabung..Mungkin Anda juga termasuk dari mereka yang telah tergabung tanpa disengaja.. Waspada dan segera untuk keluar karena jumlah anggota mereka setiap jam bertambah,

    jika kita menulis nama negara itu sesuai aslinya maka informasi itu akan di direct ke page 15r43L dan dimonitor sama mereka disana, semua postingan yg mengandung kata 15r43L ada disana juga

    Sebarkan vm ini ke saudara2 kita yang lain.. Karena kita bukan pengikut the real terorist..

    Saya melihat mungkin anggota grup ini yang wall/note//tautan yang masuk ke dalam fans page itu, hati-hati ya..
    tolong disebarin.
    syukran.

    (sumbEr dri group bErjuanglah, rEmaja islam!!)

    p/s: Aku mendapat informasi ini dari blog Benashaari. Terima kasih kepada beliau.. =)

    Saturday, June 19, 2010

    Big vs Small


    Sekadar gambar hiasan

    Urm... beberapa hari yg lepas, ak dah pun mendapat kepastian bahawa next semester, ak akn tinggal di IM2.. lebih spesifik lagi di 'sebuah bilik kecik'...

    Pada awalnya, aku berasa sgt berat hati untuk tinggal di situ.. hati sering bermonolog sendirian...

    "Kecik nyerrr bilik ni.."

    "Mcm mana la aku nak survive dgn keadaan mcm ni.."

    'Jeles nyer tgk member2 lain yg dpt bilik besar..."

    "Dah la tak da pintu... Tak da privacy pulak tu.."

    Banyak sekali rungutan ku... huhu...

    Namun.. rungutan itu terhenti selepas Allah tunjukkan kpd ku satu situasi yg menyebabkan aku tunduk malu di hadapan Rabb..

    Aku melihat satu keluarga... rumahnya sangat kecil.. dan sangat tak selesa.. sekadar muat-muat untuk satu keluarga... namun, keluarga tersebut tetap bahagia.. senda gurau mereka tidak menampak kan sedikit pun ketidak selesaan tinggal di situ..

    seraya dalam hati ku berkata...

    "Ya Allah... sesungguhnya engkau Maha Mengetahui apa yang terbaik utk hamba-Mu... Engkau yang mengetahui segala hikmah yg tidak terjangkau oleh pemikiran manusia..."

    Aku bersyukur kerana masih mendapat tempat di IM2... walaupun tidak seperti yg ak inginkan.. ak yakin.. pasti ada hikmah disebalik taqdir Allah ini...

    -End-

    Monday, June 7, 2010

    Selesai Praktikel

    Setelah 6 minggu berpraktikel di Institut Jantung Negara... banyak perkara yg telah aku pelajari dan ingin aku kongsikan... Pada pendapat aku:

    Ramai orang slalu kata:
    "Belajar kat kelas lain dgn praktikel, tak sama"

    Pendapat aku:
    "Belajar kat kelas adalah teori dan praktikel ialah 'hands-on'. Jadi kedua2 knowldege nya adalah sama.. Kegagalan memahami teori dgn baik akan menyebabkan praktikel jd kelam kabut"

    Ramai orang slalu kata:
    "Ala.. teori tak bagus tak per, yg penting 'perform' praktikel"

    Pendapat aku:
    "Mcm mana nak perform praktikel, kalo teori pun hancusss... Beza antara degree dan diploma ialah, diploma mahir dgn praktikel.. degree mahir teori DAN praktikel... Kegagalan pelajar IPT memahami keadaan ini akan menyebabkan, diploma dan dgree sama sahaja...."

    Ramai orang slalu kata:
    "Nape tak praktikel dekat2 ngan rumah jer.. kan senang...."

    Pendapat aku:
    "Placement utk praktikel sgt penting... Pilihan tempat yg bagus dan 'ternama' adalah satu advantage kerana orang akan memandang tinggi terhadap pelajar2 yg berjaya menamatkan praktikel di tempat tersebut... Lagipun, ketika belajarlah nak cari tempat2 yg bagus, kelak kerja pun senang dapat tawaran sbb dah ada pengalaman bekerja di tempat yg bagus dan cara kerja adalah BERBEZA!"

    Terpulanglah kepada mereka yg membaca utk menilai.. ini adalah sekadar pendapat aku...
    Ia bergantung juga kepada jurusan yg kamu ambil...

    "Tepuk dada, Tanya minda"

    Thursday, May 27, 2010

    KLCC

    Last nite I went to KLCC to have some air refreshment..


    View from Tasik KLCC

    Tuesday, May 11, 2010

    1B1A : Rajin-rajinlah Bertegur Sapa



    Setiap hari, apabila berjumpa dgn staff di tmpat ku praktikel, dgn senyuman ceria, ku lafazkan...

    "Assalamualaikum kak @ bang"

    "Good morning"

    Walaupun hari2 buat benda yg sama, tp ianya tetap akan berbeza stp kali anda lafazkannya..

    p/s: Usah ditanya siapa yg perlu/harus beri ucapan terlebih dahulu, sebaliknya, jadilah orang yg pertama memulakannya... =)

    Pasti kalian akan dilayan dengan mulia..

    Insan2 yang bertuah (tagged):

    Hakim Zakaria

    Sakini Salleh

    Faiz Hanapiah


    Sila klik disini!


    Sunday, May 9, 2010

    Tasik Titiwangsa

    Last week, me n my fren went to Taman Tasik Titiwangsa.. just in front of my college.. only 5 minutes walking from my room.. =)









    p/s: Indah sungguh ciptaan Ilahi..

    Sunday, May 2, 2010

    Car crash

    Dlm kul 6.20pm, sdg ak dok diam2 dlm bus express, tibe2 terdgr satu bunyi dentuman yg tak berapa kuat di blakang bus.. waktu tu jalan agak jam.. pemandu bus serta-merta memberhentikan bus di tgh2 jalan dan turun utk melihat ape yg berlaku.. Smua penghuni bus terdiam dan melihat tingkap masing2..

    Ak turun dr bus utk melihat ape yg berlaku... (lihat gmbr2 di bwh)

    Ini bus yg ak naik...


    Kira-kira 6.20pm... di kawasan Negeri 9...


    Close-up


    Ramai yg keluar dari bus... Penghuni kereta yang pegang anak tu..


    Selepas 10 minit... Polis datang...


    Polis mengawal keadaan..

    Kasihan melihat penghuni kereta... dengan membawa anak2 yg masih kecil dan terlibat dgn kemalangan sgt menyedihkan... huhu.. tak sampai hati aku lihat mereka... T_T
    Tp ape boleh buat...

    "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." -Surah Al-Baqarah ayat 286 .

    p/s: Berhati-hati di jalan raya.. ANDA MAMPU MENGUBAHNYA..!


    Sunday, April 18, 2010

    Cendol dan ABC

    Smlm ak pulang ke kg. (Pontian, Johor). Dlm pejalanan pulang, ak singgah di sbuah gerai (a typical Malay stall). Ak bli cendol dan ABC. So, smbil menunggu, ak pon rakam cara2 membuat ABC dan cendol secara diam2.. Hehe..

    video
    Cara membuat ABC


    video
    Cara membuat Cendol

    Sekilas pandangan gerai

    Selamat menonton!!..



    Thursday, April 15, 2010

    KTN-JB 125

    15 April 2010 - Sejarah baru

    Hari ni, JLY n JLH telah berkonvoi dari Kuantan ke Johor... Pengalaman pertama JLY berkonvoi sgt seronok walaupun pd awalnya JLY tak brapa yakin.. (mungkin sbb lesen JLY masih L)... tp JLY sgt bersemangat utk mencari sesuatu yg baru....

    Urutan peristiwa:

    7.30 pg : Bertolak dari Indera Mahkota

    8.15 pg : Tiba di Pekan (JLH isi minyak, JLY tgk je)

    9.10 pg : Jumpa Shell kat Kuala Rompin (RM 5.00 hadiah utk JLY)

    9.45 pg : Kambing melintas jalan (haha....)

    10.30 pg : Singgah di Shell Mersing (RM 3.00 bg kat JLY)

    11.45 pg : Restoran Baser (Kota Tinggi) bagi Nasi Beriyani ayam + Fresh orange (Rm 9.40)

    1.00 tgh hari : JLY bersendirian dan terlepas simpang... Sesat 15 minit di Taman Perling (Naseb bek ade mamat Petronas tunjuk Jalan.. a credit to him)

    1.30 ptg : JLY slamat tiba di rumah...

    Jumlah perbelanjaan hadiah utk JLY: RM +/- 15.00

    Tempoh masa: 5 jam lebih (kelajuan 110 - 120 km/jam)


    Terima kasih kpd sumer yg mendoakan keselamatan aku..

    p/s: Special thanks to Razuwan, Epah, Iqbal, Shamel, Azuwan dan sumer lah.. haha..

    Friday, April 2, 2010

    MuSiM+feNOmenA SENI

    Di kala musim xm... ada fenomena baru yg melanda rumah no.5... fenomena yg dah lama terjadi ni, kini menjadi semakin serius!!.. (kdg2 ianya berjangkit!)
    Satu demi satu lagu dinyanyikan.. para pendengar yg setia hanya mampu tersenyum dan kadang2 tergelak seketika... Ada juga yang request lagu faveret... hehehe.... Terima kasih kerana menghiburkan!
    p/s: Mungkin selepas ini, MRC bleh membuka karoke box or hall utk mereka2 yg mempunyai bakat terpendam dalam bidang nyanyian ini...
    SENI UNTUK SEMUA...

    Tuesday, March 16, 2010

    Presentation CDP

    Assalamualaikum

    Esok presentation Community Dietetics Placement.. at last... segalanya akan berakhir.. i really100x hope to get an A for this subject (mintak2 ade lecturer yg bace... ^_^) since other subjects were not that good (I really mean it!)...


    For me, the interesting part during the presentation is listening to the pronounciation of english words.. haha... including me... sumtyme due to our so called 'malay tongue' its hard to pronounce some of the words right??... n badly if it happens during the presentation whereby the audience are lecturers, or professors.. its very humiliating!!

    Tp i really sensitive and annoyed if students or lecturers tersalah/mmg tak tau/ mmg salah tp tak nak cari yg betul on how to pronounce the basic words... contohnye:

    Eight, odour, vitamin (mcm mana sebut perkataan ini??) if tanye kat stp org, mesti byk cara sebutannya..

    Kalau perkataan tu quite new and hardly to pronounce, acceptable la kan.. tp kalo simple words pun problem dan buat byk kali (mcm tak de kesedaran sivik utk improve).. uhhh... no comment la... For me, to learn language, its not only you learn through your reading or dictionary.. (kalo stakat utk jawab exam bleh la..) bt at da same time u should learn on how to pronounce it in a correct way..! and im not expecting smpai boleh cakap mcm 'mat salleh' tp at least.. sedap telinga mendengar....

    I would love people to comment me on my english because in that way I'll learn which part i need to improve.. and i lyke to comment others.. some of them bleh terima.. most of them.... reply me

    "Ala... macam la awak/ko tu bagus sgt.."

    "Biarla.. ko sebuk tu knape??.."

    "Eh.. betul la aku pronounce tu.. lecturer pun ade yg pronounce mcm tu..."

    Huhu.. deep down inside my heart says... up to u la my frens..

    YOU CHOOSE YOUR LIFE...

    Looking foward to present my research.. Mohon ALLAH membantu aku dan rakan2 seperjuangan yang lain.. Ameen..

    p/s: I learn pronounciation from talking Oxford dictionary (English UK and US)

    'To serve the ummah for betterment'



    Monday, March 15, 2010

    Unstable...

    bagai jatuh ditimpa tangga...

    Sgt sedih.. =(

    Berdiam seketika...

    Sunday, March 14, 2010

    Thumbs up

    When moods swing down, dont be a wuss!!

    Revitalise urself with some motivational quotes as below:

    'The ultimate measure of a man is not where he stands in moments of comforts, but where he stands at times of challenge and controversy"

    "Try not to become a maan of success but a man of value"

    I framed up these quotes in my room hoping it leads me to somewhere better... =)

    Saturday, March 13, 2010

    Sesuap nasi...

    Assalamualaikum

    Byk orang, byk ragam... Demi mencari sesuap nasi...














    anda bagaimana??

    Thursday, March 11, 2010

    Easy to say..

    Assalamualaikum...

    it is easy to say...

    "be professional la.. jgn campurkan masalah peribadi dgn kerja.."

    huhu..

    sumtyme.. when the troubles get in, i firmly keep that quote in my mind.. bt, this tyme... everything seems to be so hardly to accept.. Y??

    Maybe i used to get sumthin better... and when things go VERY DAMN unexpected.. i couldnt stand. But..

    i whisper softly to myself,

    "Ramadan, Allah only gives u what u deserve, not wat u want.. and only He knows the best for u!"

    Then, i look back to my ..... and throw it away as if i deleted the 'thing' from my memory..

    END..

    Tuesday, March 9, 2010

    Pasangan muda...

    Assalamualaikum

    Mulakan entri kali ini dengan surah Az-Zarriyat,

    "Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran Allah. [49] Maka segeralah kembali kepada (mentaati) Allah. Sesungguhnya aku seorang pemberi peringatan yang nyata dari Allah untukmu." [50]

    Sungguh adil ciptaan Allah.. Dia menciptakan Hawa untuk Adam.. Sudah terang dan nyata.. tujuannya agar kita sentiasa mengingati kebesaran Allah.. Agar bertambah keimanan dan ketaqwaan kita kepada Allah..

    Beberapa hari yang lepas, aku bersama seorang kawan, J, pergi makan di sbuah restoran di ECM.. Sedang kami menikmati hidangan, ada sepasang kekasih muda duduk di sebelah meja aku.. Hati aku seraya berkata.. 'Mudanye pasangan ni..' Melihat telatah mereka berdua, aku tersenyum bersendirian meninggalkan J dgn seribu satu persoalan.. Tersenyum melihat gelagat si lelaki yang kurang matang dan perempuan yang hanya menuruti perintah lelaki itu.. Bukan niat aku ingin memburukkan sesiapa, tp ini perkara yang ingin aku kongsikan.


    sekadar gambar hiasan

    "Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan sesuatu jalan yang buruk.” (Al-Isra [17] : 32)

    Lumrah setiap insan inginkan pasangan.. Lumrah tersebut dijadikan oleh Allah.. dan Allah tidak menjadikan lumrah itu bersendirian, tetapi Allah titipkan dgn panduan2 bagi mengawal lumrah tersebut.. Antaranya, peringatan Allah dalam surah An-Nur, ayat 30:

    "Katakanlah (Wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; Sesungguhnya Allah amat mendalam pengetahuannya tentang apa Yang mereka kerjakan." [30]

    Mesej yg ingin aku smpaikan ialah.. Allah mengurniakan Aqal kpd kita untuk membuat pilihan antara yang baik dan buruk. Apabila aqal di kuasai oleh nafsu, disitulah bermula segala kemungkaran.. Sebaliknya, aqal yang dipandu dgn Al-Quran dan As-sunnah akan membawa kepada kebaikan...

    Berdoalah agar kita dijauhkan dari perkara2 yang boleh merosakkan iman kita..

    To serve the ummah towards betterment

    Sunday, March 7, 2010

    IIUM song..



    when at first I heard this song, its really inspiring! Check out the lyrics at the left column.. Thanks :)

    Hiduplah seperti pengembara...

    Assalamualaikum wbt

    Hadith 40 Arabic text


    On the authority of Ibn 'Umar, radiyallahu 'anhuma, who said: The Messenger of Allah, sallallahu 'alayhi wasallam, took me by the shoulder and said:

    "Be in this world as though you were a stranger or a traveler/wayfarer."
    Ibn 'Umar used to say:
    "When evening comes, do not expect (to live till) morning, and when morning comes, do not expect (to live till) evening. Take from your health (a preparation) for your illness, and from your life for your death."

    Dari Ibn Umar r.a., katanya : " Rasulullah SAW telah memegang bahuku dan bersabda : ' Anggaplah dirimu di dunia ini sebagai seorang perantau, atau pengembara. ' Maka Ibn Umar berkata : "Jika engkau berada di waktu petang, maka janganlah engkau menunggu pagi. Dan jika engkau berada di waktu pagi maka janganlah engkau menunggu petang. Gunakanlah waktu sihatmu sebelum datang waktu sakit. Dan gunakanlah waktu hidupmu sebelum datang waktu mati.

    Betapa indahnya hidup ini apabila kita berjaya menghayati dan menghargai segala ciptaan ALLAH.. Dia yang menjadikan langit tanpa tiang, malam dan siang, hujan dan panas... Masya Allah... Namun, adakah kita telah mensyukuri segala pemberian dari-Nya???

    'Serves the ummah towards betterment..'

    Saturday, March 6, 2010

    Tazkirah

    Do not enter houses other than your own houses without permission and saluting their inmates and if it is said to you, Go back. then go back

    (Al Qur'an - 24:27, 28)

    Academic

    Assalamualaikum wbt

    To my friends, be free to view my blog and take a look on the links i've put on this site. It is useful for health practitioners esp. dietitians. Save my blog link in ur browser. Thanks.. :)

    'To serve the ummah towards betterment..'

    Thursday, March 4, 2010

    Manusia perlu berubah..

    Assalamualaikum wbt

    Setiap detik yang diberikan oleh Allah kepada kita ada perhitungannya.. Kita yang mencorakkan dan membuat pilihan untuk berbuat kebaikan atau sebaliknya... Oleh itu, di kesempatan yang ada, marilah kita bersama-sama melakukan sedikit demi sedikit perubahan yang baik dalam diri kita. Mudah-mudahan kita akan mendapat kehidupan yang lebih diberkati oleh-Nya di dunia dan di akhirat...



    "Bagi manusia ada malaikat-malaikat yang selalu mengikutinya bergiliran, di muka dan di belakangnya, mereka menjaganya atas perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak merubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka merubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki keburukan terhadap sesuatu kaum, maka tak ada yang dapat menolaknya; dan sekali-kali tak ada pelindung bagi mereka selain Dia" Surah Ar-Ra'du, ayat 11